Home Društvo Bh. poduzetnik uveo radni tjedan od 4,5 dana: Radnicima više vremena za...

Bh. poduzetnik uveo radni tjedan od 4,5 dana: Radnicima više vremena za obitelj

SHARE

U kompaniji Airvent od ovog mjeseca radni tjedan završava petkom u 12 sati. Budući da su vikendi od ranije neradni, to znači da će od sada radnici velikokladuške kompanije tjednom imati slobodna po dva i pol dana.

Na ideju da skrati radno vrijeme direktor i suvlasnik kompanije Nermin Alešević došao je kako bi izašao ususret radnicima ali i pokazao i drugim poslodavcima da se posao može završiti tako da njihovi uposleni imaju više vremena za sebe i svoje obitelji.

Skraćeni radni tjedan imao je tijekom prvog mjeseca primjene puni efekt, kaže Alešević za BiznisInfo, jer će ovog mjeseca iz tvornice izaći čak 5 kamiona više nego prošlog mjeseca.

Više vremena za obitelj
– Prošli mjesec imali smo 35 kamiona za izvoz, a ovaj smo radili 4,5 dana i imat ćemo oko 40 kamiona za izvoz. Dogovorio sam se s radnicima da radimo 4,5 dana a 2,5 dana da imaju slobodno. Da dokažemo i drugim poslodavcima kod kojih radnici imaju samo jedan slobodan dan tjednom da to ne mora biti tako, da se posao može završiti i za manje vremena. Ako ja koji proizvodim 2 ili 3 kamiona dnevno mogu stići, kako ne može neko tko ima 1 kamion tjednom. Ovaj mjesec smo testirali taj sustav i za sada ostaje tako. Moramo misliti na radnike i na to kako će oni živjeti i provoditi vrijeme sa svojim obiteljima – pojašnjava Alešević.

Godišnji izvoz preko 3 milijuna eura

Kaže nam kako su efekti za obje strane samo pozitivni a nada da će njegov primjer slijediti i drugi poslodavci.

Inače, kompanija Airvent postoji već 12 godina i u većinskom je vlasništvu firme iz Austrije. Proizvode ventilacijsku opremu – kanale, priključke, itd – za tržne centre, aerodrome, zgrade i stambene prostore. Kompletna proizvodnja izvozi se na tržište Austrije.

Nova firma u Sarajevu
U budućnosti planiraju i dalje širenje poslovanja. Nakon što su prošle godine u laser za rezanje lima do 10 mm investirali 600.000 KM, i plan o otvaranju nove firme u Sarajevu koji je pojava pandemije odgodila, čeka na svoju realizaciju.

– Iduće godine u Sarajevu otvorit ćemo novu firmu. Imamo već tri nove strojeve u koje smo investirali 100.000 eura, ali čekamo jer ljudi ne mogu doći da montiraju zbog trenutne situacije – najavljuje Alešević.

Iako je koronavirus odgodio otvaranje nove firme i zbog zatvorenih granica izazvao poteškoće s prijevozom, Airvent je tijekom cijele godine uspio održati proizvodnju i broj zaposlenih.

– U prvih 8 mjeseci imali smo izvoz jednak prošlogodišnjem, u prvih 6 mjeseci čak smo izvezli za 4 posto više nego prošle godine – kaže nam Alešević.

Airvent trenutno ima 53 zaposlena radnika. Godišnje izveze oko 500 šlepera proizvoda a vrijednost izvoza prelazi 3 milijuna eura.