Home Vijesti (VAŽNO) Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske

(VAŽNO) Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske

SHARE

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je u utorak šest odluka. Prva je odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja se produljuje se do 15. listopada 2020. godine.

Ovom Odlukom se, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Ostalih pet odluka o nužnim epidemiološkim mjerama doneseno je na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Varaždinske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije produljuje se do 1. studenog Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje županije.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije do 31. listopada produljuje se Odluka o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje ove županije

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u trajanju od 14 dana uvode se nužne epidemiološke mjere za područje županije:

– na svim okupljanjima gdje je prisutno više od 50 osoba vodi se evidencija prisutnih s osnovnim informacijama (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba).

– na svim društvenim i javnim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je i nošenje maski za lice ili medicinskih maski.

– organizatori sportskih natjecanja obvezni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja.

– prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obvezne nositi masku za lice ili medicinsku masku te dezinficirati ruke.

– preporuka umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

-preporuka ograničavanja izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga sukladno procjeni nadležne osobe koja rukovodi ustanovom ili objektom smještaja

– zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe

Evidencije iz stavka 1. podstavka 1. ove točke obvezno se čuvaju najmanje 14 dana te se u slučaju potrebe predaju Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nužna epidemiološka mjera iz stavka 1. podstavka 8. primjenjuje se samo na području Grada Vinkovci.

Također, zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera. Odluka se primjenjuje od 30. rujna 2020. godine.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije donosi se Odluka o uvoženju nužnih epidemiološke mjere za područje županije:

– na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 100 osoba

– svadbene svečanosti mogu se održavati samo u prostorima u kojima se za jednu prisutnu osobu može osigurati najmanje 4 kvadratna metra neto površine, a bez obzira na broj prisutnih osoba obvezno se vodi evidencija prisutnih osoba s osnovnim informacijama

– na privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a bez obzira na broj prisutnih osoba obvezno se vodi evidencija prisutnih osoba s osnovnim informacijama

– na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom

– na svim društvenim i javnim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski

– organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera

– zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja

Evidencije iz stavka 1. podstavka 2. i 3. ove točke obvezno se čuvaju najmanje 14 dana te se u slučaju potrebe predaju Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Odluka se primjenjuje od 1. listopada do 1. studenog 2020. godine.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio je odluku da je zbog blagog poboljšanja epidemiološke slike, od danas na snazi izmijenjena Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije kojom se dozvoljavaju posjete domovima za stare i nemoćne uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ostale epidemiološke mjere i dalje su na snazi.

Jutarnji list