Home Crna kronika Imoćanin uhićen nakon pokušaja krijumčarenja Turaka iz BiH u Hrvatsku

Imoćanin uhićen nakon pokušaja krijumčarenja Turaka iz BiH u Hrvatsku

SHARE

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu za krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Turske.

Optuženi I.B. (1983.) tereti se da je radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u krijumčarenju više ilegalnih migranata državljana Republike Turske.

“Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv I.B., rođenog 1983. godine u Imotskom, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, stupio u kontakt s osobom sa područja Turske, od koje je dobio detaljne upute o lokaciji na kojoj se nalazi više ilegalnih migranata s područja Turske, koji nisu imali važeće isprave niti ispunjavali uvjete za zakonit boravak u BiH, a u našu zemlju su ušli ilegalno sa područja Republike Srbije.

Nadalje, optuženi je sa iznajmljenim motornim vozilom, preuzeo migrante, koje je povezao radi ilegalnog krijumčarenja na područje Republike Hrvatske te dalje prema zemljama EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, kada su krijumčar i migranti pokušali pobjeći policijskim djelatnicima, nakon čega su uhvaćeni i spriječeni.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.