Home Gospodarstvo Aluminij će do kraja siječnja imati 170 uposlenih

Aluminij će do kraja siječnja imati 170 uposlenih

SHARE

Kako su danas izvijestili iz Aluminij Industrije, u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski Aluminij, intenzivno se radi na pripremi i vraćanju u funkcionalno stanje ljevaonice i radne opreme. Provodi se remont postrojenja i saniraju štete zbog 15-mjesečnog zastoja uslijed gašenja kompanije uzorkovanog visokim dugovanjima.

“Obavili smo probu peći s energentom i pokazali da su u funkcionalnom stanju”, naveli su iz Aluminij Industrije.

Zbog toga su, piše Hina, angažirali 82 nekadašnja djelatnika Aluminija, a remont je iziskivao velike investicije budući da kompanija ne radi.

Aluminij Industrija potpisala je u međuvremenu ugovore o nabavci i prodaji metala. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3.000 tona gotovih proizvoda – trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja 50.000 tona trupaca.

Prema navodima iz Aluminija, pokretanje ljevaonice podrazumijevat će i dodatno povećanje broja zaposlenih. Do kraja siječnja očekuje se kako će se zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika u Aluminij Industriji, čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

Mostarski Aluminij koji je nakon ratnog razaranja ponovno pokrenut 1997. godine prestao je s radom u srpnju prošle godine nakon što su dugovanja dosegnula 220 milijuna eura.

U proljeće ove godine vlasti Federacije BiH, koja posjeduje 44 posto udjela u kompaniji, kao i mali dioničari radnici, dok Vlada RH ima udjel od 12 posto, postigli su sporazum s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham Group. U toj su grupaciji i kineski giganti China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd.