Home Život BORBA S NEPLODNOŠĆU: Ljubuški nudi individualnu pomoć, pogledajte priču Ljubušanke koja se...

BORBA S NEPLODNOŠĆU: Ljubuški nudi individualnu pomoć, pogledajte priču Ljubušanke koja se dugo borila

SHARE

Porazne statistike potvrđuju da se godinama u Bosni i Hercegovini rađa sve manje djece.

Stručnjaci kažu da je za to kriva loša ekonomska situacija i odlazak mladih, ali i neplodnost s kojom se suočava sve veći broj parova.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na razini Federacije Bosne i Hercegovine donesen je još 2018. godine, ali primjene ni dvije godine poslije nema.

Svi rokovi za početak primjene zakona su probijeni, ali iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju kako su u prethodnom razdoblju donesene Smjernice za liječenje neplodnosti, te izrađeni i objavljeni svi pravilnici predviđeni Zakonom.

Nakon što lista ovlaštenih zdravstvenih ustanova bude objavljena, na redu su županijski zavodi zdravstvenog osiguranja koji mogu ući u ugovorni odnos sa verificiranom ustanovom i početi sa pružanjem usluga medicinski potpomognute oplodnje na teret države.

Dok se puževim korakom zakon stavlja u primjenu, parovi su prepušteni sami sebi.

Trnovit put prošla je i mlada Ljubušanka Anđelka Tolj koja je nakon uspješne medicinski potpomognute oplodnje odlučila osnovati udruženje za pomoć parovima koji prolaze isto.

“Prvi postupak bio je neuspješan, drugi isto tako i nakon trećeg sam se ostvarila kao majka. Dobila sam djevojčicu koja sada ima 4 godine. I ovo sve što sam proživjela stvarno ne bih voljela da niko proživi jer je jako bolno i teško. Kad sam to sve prošla odlučila sam da osnujem udrugu i da parovi pričaju o ovoj bolesti današnjice”, kaže Anđelka Tolj, predsjednica Udruženja “Želim postati majka”

Jedan postupak medicinski potpomognute oplodnje u prosjeku košta od 5 do 7 tisuća KM. Dok se čeka primjena federalnog zakona neke općine i gradovi nude individualnu pomoć. Jedan od njih je i grad Ljubuški.

Vedran Markotić, v. d. gradonačelnika Ljubuškog kaže; “naša županija već pomaže nekim iznosom preko ZZO i mi ćemo se u suradnji s njima i svim relevantnim institucijama u dogovoru s njima predvidjeti neka sredstva. Sveučilišna klinička bolnica Mostar radi na osposobljavanju odjela koji bi se u budućnosti bavio medicinski potpomognutom oplodnjom”.

“Prostor smo već definirali i u ovoj godini imamo već prvu sub specijalizanticu iz humane reprodukcije ginekološke endokrinologije. Planiramo nabavku opreme. Problem neplodnosti je čest problem i mi gotovo svakodnevno imamo pacijentice sa tim problemom”, kaže Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i akušerstvo SKB Mostar.

Stvari bi se uskoro trebale pomjeriti sa mrtve tačke, ipak nedovoljno brzo za parove kojima je svaki mjesec u utrci za roditeljstvo dragocjen, a možda i presudan, piše BHRT.

Izvor: BHRT