Home Kultura Skinuta zvijezda s Riječkog nebodera. Od fotoreportera Novog lista tražili da izbriše...

Skinuta zvijezda s Riječkog nebodera. Od fotoreportera Novog lista tražili da izbriše fotografije?!

SHARE

Kao što je u tajnosti ovog 20. rujna postavljena na vrh Riječkog nebodera, tako je tajno jučer u jutarnjim satima i skinuta skulptura s motivom zvijezde – rad “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića, piše Novi list.

S obzirom da su u sklopu programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture najavili da će zvijezda biti postavljena do 4. listopada, nekoliko dana prije novinari su kontaktirali EPK s pitanjem kad će zvijezda točno biti demontirana, međutim dobili su odgovor da im to ne mogu reći.

Na jednak način postavljanje zvijezde, kao što je to uobičajeno kad je riječ o drugim događanjima u sklopu EPK-a te ostalim zbivanjima u Rijeci, nije prethodno najavljeno ni medijima ni javnosti.

Zvijezda je tako jednostavno 20. rujna “osvanula” na vrhu Riječkog nebodera – na dan kad je Rijeka u Drugom svjetskom ratu vraćena u okrilje Hrvatske. Kako je objašnjeno, pod tom se zvijezdom vodila i bitka za Rijeku u kojoj je poginulo 2.800 partizana pa ona na sebi, danas kao umjetnička instalacija, ima 2.800 crvenih stakalaca koja podsjećaju na te žrtve.

Postavljanje zvijezde izazvalo je kontroverzne reakcije, demonstracije pa čak i performans u kojemu je spaljena kartonska crvena zvijezda.

S obzirom da novinarska redakcija Novog Lista nije mogla dobiti službenu informaciju kad će zvijezda biti skinuta, Novi list je dobio neslužbenu dojavu i tim tragom njihov fotoreporter Marko Gracin – vođen novinarskim nervom – uputio se na vrh Riječkog nebodera.

Kako je kazao, već je bilo u tijeku skidanje posljednjih dijelova zvijezde.

Međutim, ondje prisutna ekipa i umjetnik Nemanja Cvijanović napali su fotoreportera riječima da nema pravo ondje biti i snimati te zatražili od njega da izbriše fotografije koje je uspio snimiti.

Tako je zvijezda razdora u gradu na Rječini nepotrebno izazvala još jedan incident, a sve to moglo je biti izbjegnuto da se prema javnosti i o zvijezdi komuniciralo transparentno.