Home Nekategorizirano Da li se manipulira i utječe na izbore?

Da li se manipulira i utječe na izbore?

SHARE

Navodni menadžer programa u Google Cloud rekao je da monolit pretraživača „glumi boga“ na američkoj političkoj sceni, namještajući rezultate u korist demokrata, navodi se u tajnom intervjuu koji je snimio Project Veritas.

U snimcima objavljenim u ponedeljak, konzervativni supervizor medija podijelio je oko osam minuta intervjua sa čovjekom koji je identifikovan kao Ritesh Lakhkar, za koga se kaže da je bio tehnički menadžer programa u Google Cloud usluzi, a koji je optužio kompaniju da je palac stavila na vagu u korist demokrata.

„Vjetar duva prema demokratama, jer je GOP jednak Trumpu, a Trump jednak GOP. Svi to mrze, iako GOP možda ima dobre osobine, trenutno ih niko ne želi priznati“, rekao je Lakhkar na pitanje da li Google favorizira bilo koju političku stranku, piše portal Logicno.com. 

Iako Lakhar – čija LinkedIn stranica navodi da radi u Googleu od svibnja 2018. godine – nije precizirao na koji način točno kompanija daje prednost određenim političkim gledištima, on je sugerirao da platforma nudi povoljnu pokrivenost ponuđaču sa najvišom ponudom.

„Usmjereni su od vlasnika ili pokretača algoritma. Kao, ako kažem „Hej Google, evo još dvije milijarde dolara, napuni ovaj skup podataka kad god se pretražuje Joe Biden, dobit ćeš ove rezultate“, nastavio je, napadajući velike tehnološke kompanije zbog „glumljenja Boga i oduzimanja sloboda govora na obje strane“.

„Glumite selektivnog Boga. Kao, ako je bila prevara, nije važno, ali za Trumpa ili Melaniju Trump je važno… Trump kaže nešto, dezinformacije. Izbrisat ćete to jer je nezakonito pod bilo kojim izgovorom. A ako to kaže demokratski lider, vi ćete to pustiti.“

Lakhkar se žalio na zagušljivu, previše političku atmosferu u Googleu, gdje je rekao da je „vaše mišljenje važnije od vašeg rada“, podsjećajući na dramatičan odgovor na pobjedu Donalda Trumpa na izborima 2016. godine u kompaniji.

Nekoliko medijskih izvještaja zabilježilo je zaprepaštene reakcije zaposlenih na pobjedu, uključujući snimke internih kompanija sa sastanka ubrzo nakon izbora, gdje se čuje suosnivač Sergej Brin koji upoređuje Trumpovu pobjedu sa porastom fašizma u Evropi.

„Kada je Trump pobijedio prvi put, ljudi su plakali u hodnicima Googlea. Bilo je protesta, bilo je marševa. Bilo je, pretpostavljam, sesija grupne terapije za zaposlene“, rekao je.

„Pretpostavljam da je to jedan od razloga zbog koga se osjećam ugušeno u Googleu. Jer na jednoj strani imate taj neprofesionalni stav, a na drugoj ultraljevičarski stav. Čitavo vaše postojanje je upitno.“

Google, koji tek treba da odgovori na optužbe Lakhkara, ranije se našao na udaru optužbi za političku pristrasnost u rezultatima pretrage, a interni dokumenti koje je Project Veritas dobio prošle godine sugeriraju da kompanija održava „crne liste“ sadržaja koji ciljaju određene medije, većinu njih desno od centra.

Google je također odbio da odgovori na prethodnu tvrdnju, ali šef kompanije Sundar Pichai insistirao je da pretraživač ne favorizira jedno gledište u odnosu na drugo i da je Google algoritmima „nemoguće“ manipulirati.