Home Tech Ljubuški: Susret s vojnicima u 3D rimskom logoru

Ljubuški: Susret s vojnicima u 3D rimskom logoru

SHARE

Buduće turiste Ljubuški će dočekati s proširenom turističkom ponudom.

Uz već poznate i atraktivne lokacije poput Kravice, Koćuše, tvrđave hercega Stjepana Kosače, najstarijeg muzeja na Humcu, Ljubuški oživljava i rimski vojni logor Bigeste.

Zbirka predmeta

Naime, u okviru aktivnosti EU prekograničnog projekta Heritage REVIVED, Grad Ljubuški s partnerima radi na izgradnji prvog in situ posjetiteljskog centra na arheološkom nalazištu Gračine.

– U znanstvenoj literaturi poznatiji pod nazivom rimski vojni logor Bigeste tako će dobiti novu vrijednost sustavnom obradom, digitalizacijom, očuvanjem i prezentacijom pokretnog arheološkog materijala – navode iz Gradske uprave Ljubuški.

Dodaju kako će posjetiteljski centar imati suvremeni, ali i inovativni način prezentacije koji uključuje 3D virtualnu realnost, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, arheološku zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama i drugu zbirku predmeta prikupljenih s istraživanja provedenih posljednjih nekoliko godina.

Naglasili su kako će izloženi materijal prvi put biti prezentiran javnosti, a prije izlaganja proći će potrebne konzervatorsko-restauratorske zahvate.

Za potrebe buduće tehničke obrade osiguran je depo i prostorija za analizu materijala, dok će kongresna dvorana omogućiti javne i znanstvene prezentacije djelovanja i aktivnosti na kulturnim dobrima.

Zanimljivo je i kako je, prema projektnom rješenju, na vrhu objekta zamišljen vidikovac s kojeg će biti moguće panoramski sagledati kompleks nalazišta.

Prostor partera omogućit će prilagođene pješačke komunikacije do nalazišta s pratećim turističkim sadržajima.

Privlačenje turista

– Ultimativna ideja ovog centra središnja je institucija koja će na osobit način skrbiti o valorizaciji lokaliteta Gračine, ali i očuvanju, daljnjem istraživanju i prezentaciji cjelokupne kulturno-povijesne baštine ljubuškog kraja – kažu iz Gradske uprave.

Vrijednost radova procijenjena je na 318.000 eura.

– Realizacijom projekta Heritage REVIVED Ljubuški će dobiti jednu novu vrijednost. Izgradnjom posjetiteljskog centra i obnovom bedema tvrđave hercega Stjepana Kosače upotpunit ćemo paletu turističkog sadržaja koji naš grad nudi turistima. Cilj je na neki način uvezati ponudu kako bismo privukli,ali i zadržali turiste – kaže v. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić.

gracine_ispod.jpg

Izvor: Večernji list