Home Auto Kreće gradnja autoputa prema Hercegovini, gradi se i tunel koji će biti...

Kreće gradnja autoputa prema Hercegovini, gradi se i tunel koji će biti 9 najveći u Europi

SHARE
Ministarstvo financija Federacije, s Jelkom Milićević na čelu, dalo je „Autocestama FBiH” pozitivno mišljenje na kreditni aranžman s EBRD-om, koji se odnosi na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, piše danas „Dnevni avaz”.

Avaz saznaje da je, ustvari, podržan nacrt mandatnog pisma EBRD-a za izgradnju dionice vrijedne 840 miliona eura.

Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj.

Na mišljenje Ministarstva financija Federacije, koje je presudno da se, uz suglasnost Vlade FBiH, krene u pokretanje natječaja s međunarodnim vjerovnicima, čekalo se mjesecima.

– Čim Vlada na sljedećoj sjednici da suglasnost, odmah se kreće u raspisivanje jednog natječaja, s dva lota – rečeno je iz „Autocesta FBiH”.

Prema informacijama Avaza, suglasnost Vlade je čista formalnost, presudno je bilo da Ministarstvo financija odobri zaduženje za ovu dionicu, s jasnim uvjetima otplate kredita, a u pregovorima su sudjelovali i predstavnici EBRD-a.

Ova dionica autoputa bit će najskuplja na Koridoru 5C i ovo je najveći natječaj koji raspisuju „Autoceste”, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Samo radovi na tuneli Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 miliona eura (pola milijarde KM).

Tunel „Prenj” kvalificiran je kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Europi.