Home Gospodarstvo Radnici poznate hercegovačke tvrtke u stečaju će dobiti trećinu neisplaćenih plaća

Radnici poznate hercegovačke tvrtke u stečaju će dobiti trećinu neisplaćenih plaća

SHARE

Lijepa vijest za radnike i povjeritelje ”Laste” d. d. u stečaju, dobit će oko trećine svojih priznatih potraživanja, odnosno plaća.

Kako doznaje Radio Čapljina od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice tvrtke Lasta d. d. u Osnovnom sudu u Mostaru održano je ročište za glavnu diobu. Na ročištu je je raspravljano o prijedlogu za glavnu diobu. Ponuđeni prijedlog povjeritelji su jednoglasno prihvatili te je odmah u četvrtak, 19. studenog, izdano rješenje i započeo proces diobe.

Odgovarajući na upit novinara novinara Večernjaka o potraživanju radnika, stečajna upraviteljica Huseinbegović je kazala:

Svi radnici koji su uredno prijavili svoja potraživanja i kojima su od strane stečajne upraviteljice, priznata potraživanja dobit će sredstva – neisplaćene plaće u visini od oko 32 posto potraživanja. Uz to bit će uplaćen i dio poreza i doprinosa, koje je pripremila Porezna uprava Federacije BiH, pa će dio radnika moći ostvariti i pravo na mirovinu. Nakon izvršene diobe ide postupak za zatvaranje stečajnog postupka, naglasila je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović.

Slučaj stečaja čapljinske Laste je primjer koji se mora istaknuti što može donijeti poštivanje ekonomskih zakonitosti u tržišnom poslovanju. Novi kupac Violeta d. o. o. Grude, platila je odnosno kupila Lastin brend. Dakle, spašena je tvornica, a dio kolača dobit će i povjeritelji. Valja reći da je postupak stečaja, srećom za Čapljince i ne samo njih, pokrenula Privredna banka Sarajevo, zaključuje Radio Čapljina.