Home Društvo Hrvatski umirovljenici u Njemačkoj, OPREZ!

Hrvatski umirovljenici u Njemačkoj, OPREZ!

SHARE
Pokušaji prijevare starijih građana su, nažalost, česti. Nakon više pokušaja prijevare hrvatskih umirovljenika u Frankfurtu, slično se počelo i događati u Stuttgartu gdje je žena predstavljajući se kao generalna konzulica RH iz Amsterdama tražila 1740 eura od Mate Lebe.

Tim povodom priopćenjem oglasio se Generalni konzulat RH iz Stuttgart. Naime, oni su zaprimili informacije o tome da su neki Hrvati ‘bili žrtve pokušaja telefonske prijevare, odnosno iznuđivanja novca’.

– Hrvatski državljani bili su telefonski nazivani od osoba koje su se predstavljale kao „hrvatska generalna konzulica“, „službenica hrvatskog Generalnog konzulata u Stuttgartu“, a u Frankfurtu je bio i slučaj da se je osoba predstavila kao „hrvatska generalna konzulica u Amsterdamu“. U svim slučajevima je bio isti obrazac postupanja: sugovornika bi upitali ima li brata ili sestru, a zatim bi mu priopćili da se taj ili ta nalaze u problemima te da im treba hitno dostaviti novac. U razgovoru bi dali upute kojim putem i komu da se prebaci novac. Na sreću, prevaranti do sada nisu imali uspjeha, jer su na vrijeme razotkrivene njihove namjere, naveli su iz GK RH u Stuttgartu, prenosi Fenix-magazin.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Stuttgartu pozvao je “na oprez i obavještava sve hrvatske državljane u Baden-Wüttembergu da ne nasjedaju na telefonske prijevare”.

– Djelatnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu u ozbiljnim slučajevima postupaju na drugačiji način i ne nazivaju hrvatske državljane telefonskim putem da bi od njih tražili da uplate novac za bilo koga.  Za pretpostaviti je da bi u naredno vrijeme moglo biti još ovakvih pokušaja, pogotovo jer je blagdansko vrijeme i prevaranti ciljaju na osjećaje žrtava stvarajući privid da se njihovi bližnji nalaze u teškoj situaciji. Stoga još jednom pozivamo sve one hrvatske državljane koji se nađu u situaciji da ih netko nazove, predstavi se kao službenik Generalnog konzulata u Stuttgartu i od njih zatraži da uplate ili donesu novac, da zapišu podatke o osobi koja ih zove, broj telefona s kojeg ih se zove te da istoga trenutka obavijeste najbližu policijsku postaju, a mogu i nas u GK RH u Stuttgartu – stoji u dopisu kojeg je potpisao generalni konzul Ivan Sablić.