Home Zanimljivosti Dobrovoljci koji su testirali Pfizerovo i Modernino cjepivo otkrili nuspojave

Dobrovoljci koji su testirali Pfizerovo i Modernino cjepivo otkrili nuspojave

SHARE

Dobrovoljci iz SAD-a koji su se prijavili na testiranje cjepiva protiv koronavirusa tvrtki Pfizer i Moderna otkrili su da li su imali određene nuspojave.

Iako su tek prije nekoliko dana obje tvrtke objavile učinkovitost svojih cjepiva, testiranje, odnosno prva i druga faza provjere cjepiva počele su prije nekoliko mjeseci.

Jedna od kandidatkinja koja se dobrovoljno prijavila za testiranje bila je i Jennifer Haller, a u izjavi za medije govorila je o načinu cijepljenja i mogućim nuspojavama koje su uslijedile nakon toga.

“Primila sam dvije doze cjepiva u razmaku od četiri tjedna. Oba puta sam dan nakon primanja cjepiva imala bolove u toj ruci, ali osim bolova nisam imala nikakve druge nuspojave”, rekla je Haller.

Haller je bila među prvim dobrovoljcima koji su testirali cjepivo Moderna.

Daniel Horowitz je sudjelovao u Pfizerovom ispitivanju cjepiva protiv koronavirusa, a za razliku od Haller koja je eksperimentalno cjepivo primila 16. ožujka, Horowitz je u testiranju sudjelovao u rujnu.

S obzirom na to da Pfizerovo testiranje djeluje na tzv. duplom slijepom modelu, liječnici kao i pacijenti ne znaju ko će primiti pravo cjepivo, a ko placebo.

Nakon što je primio cjepivo, Horowitz ističe kako je jedina nuspojava bila zapravo bol u mišićima.

“Osjećao sam bol u mišićima, međutim nakon nekoliko dana bol je nestala”, izjavio je Horowitz.

Iz američkog ministarstva zdravstva izjavili su kako su zadovoljni reakcijom dobrovoljaca na cjepiva obje tvrtke te su najavili kako će sada uslijediti završne provjere prije nego što cjepivo bude dostupno za širu upotrebu.

Inače, uobičajene nuspojave cjepiva uključuju bol, oticanje ili crvenilo na mjestu uboda, blagu vrućicu, umor, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima, međutim svi simptomi povuku se nakon nekoliko dana.