Home Vijesti DRAMATIČNI PRIZORI IZ LJUBUŠKOG: Zbog poplava mještani ne mogu iz sela, školski...

DRAMATIČNI PRIZORI IZ LJUBUŠKOG: Zbog poplava mještani ne mogu iz sela, školski autobus nije mogao do djece

SHARE

Šipovača, najzapadniji dio niske Hercegovine, po prvi put ove jeseni je pod vodom.

Uslijed obilnih padalina, proradila su zimska vrela, poplavljene su brojne oranice poljodjelaca i šumska zemljišta te lokalna cesta.

Otežano prometovanje 

Voda se izlila iz riječnog korita Luka pa je na tom dijelu onemogućena prometna komunikacija osobnim automobilima, a niti školski autobus nije mogao kroz obilnu vodu, prenio je jučer Šipovača portal.

Isto je i u zaselku Velika Šipovača, gdje je došlo do izlijevanja Vrančuše pa se promet odvija preko gornjeg dijela sela.

I vodostaj Banje sve je bliži visini Banjskog mosta, no prije dvije godine čišćenjem njezinog riječnog korita omogućen je brži protok vode pa zasad nema straha mještana od njezinog izlijevanja u prizemlja kuća.

Mještani zaselka Banja prometuju prema Ljubuškom preko Banjskog mosta i Vojnića, dok su prometno odsječeni od ostatka Šipovače zbog spomenutog izlijevanja Luka.

Šipovača portal piše kako sada već dolazi do blagog povlačenja vode pa su očekivanja da će se uskoro steći uvjeti za normalizaciju prometa, ukoliko ne bude novih većih padalina.

Rekordan vodostaj rijeke Mlade

Navedene vode teku prema Kladniku te se ulijevaju u rijeku Mlade čiji je vodostaj rekordno porastao.

Naime, na hidrološkoj postaji Klobuk, preksinoć u dva sata vodostaj je iznosio 204 centimetra čime je oboren rekord, jer je na ovom mjestu dotad najviši vodostaj iznosio 202 centimetra, a on je izmjeren 19. prosinca 1994. godine.

Trenutačno je vodostaj Mladih u padu.

I vodostaj Trebižata na Humcu je visok.