Home Zanimljivosti Tko primi rusko cjepivo mora se suzdržati od alkohola dva mjeseca

Tko primi rusko cjepivo mora se suzdržati od alkohola dva mjeseca

SHARE

Oni koji prime rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V, moraju dva mjeseca da se suzdrže od alkohola, izjavila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.
Ove instrukcije uslijedile su poslije izjave zamjenice premijera Tatjane Golikove da bi građani trebali izbjegavati alkohol i imunosupresive tijekom 42 dana, jer se cjepivo prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, piše Moscow Times.

“Konzumiranje alkohola mora prestati najmanje dva tjedna prije imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se suzdržati od alkohola u naredna 42 dana”, izjavila je ona

Ukoliko želimo da ostanemo zdravi i imamo jak imuni odgovor ne smije se piti alkohol u jednom periodu, apelirala je ona na svoje sugrađane, koji su u svijetu prepoznati kao najveći konzumenti alkohola u svijetu.

Popova je isto tako savjetovala građane i da ne puše prije i poslije cjepljenja, jer dim duhana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Nakon ovih komentara, Alexander Gintsburg, voditelj državnog istraživačkog centra Gamaleya, koji je razvio Sputnik V, rekao je da, iako ne treba uživati u alkohol prije ili nakon cjepljenja, “jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naštetila”.

Ruska akcija cjepljenja započela je ovog vikenda u Moskvi, unatoč tome što Sputnik V još uvijek prolazi sigurnosna klinička ispitivanja nakon registracije. Njegovi kreatori kažu kako je cjepivo na bazi adenovirusa 95 posto učinkovito.

Procjenuje se da je 100.000 Rusa primilo Sputnik V, uključujući sudionike testiranja i pripadnike vojske.