Home Gospodarstvo OTKAZ BEZ NAJAVE U NJEMAČKOJ: Želite odmah otići iz tvrtke – može,...

OTKAZ BEZ NAJAVE U NJEMAČKOJ: Želite odmah otići iz tvrtke – može, ali samo pod ovim uvjetima

SHARE

Općenito je moguće raskidanje ugovora o radu bez najave od strane zaposlenika. Međutim, može se provesti samo ako su ispunjeni vrlo specifični uvjeti.

A i većina ugovora o radu predviđa otkazne rokove od četiri tjedna, tri mjeseca ili duže. Ali mnogi jednostavno više ne mogu podnijeti svoj trenutačni posao.

Otkaz bez najave od strane zaposlenika mora uvijek biti iz ozbiljnog razloga koji onemogućuje radniku da nastavi raditi do kraja redovitog otkaznog roka. Međutim, normalna promjena posla nije dovoljna da to opravda.

Raskid se također mora izvršiti u roku od dva tjedna nakon što je nastao razlog otkaza.

Ozbiljni razlozi koji opravdavaju raskid bez najave mogu obuhvaćati: uznemiravanje, mobing, nepropisne isplate plaća, grube uvrede, napad (na primjer, ako vas je šef pretukao), ozljede na radu (na primjer, ako morate raditi na neispravnim strojevima), prekršajni nadzor…

Međutim, budući da i pojedinačni slučaj ovdje igra ulogu, a interesi obiju strana moraju se međusobno mjeriti, sud često odlučuje je li razlog ozbiljan ili ne.

Stručnjaci stoga preporučuju unaprijed konzultiranje odvjetnika ako sumnjate.

Moram li prethodno upozoriti svog poslodavca?

Ako namjeravate dati otkaz bez prethodne najave, prvo biste trebali obavijestiti svog poslodavca o pritužbama i uputiti mu pismeno upozorenje. Također biste trebali zaprijetiti otkazom ako se situacija ne promijeni. U slučaju ozbiljnih povreda dužnosti, međutim, prethodno upozorenje nije potrebno – na primjer u slučaju neispravnih strojeva, piše Fenix-magazin.