Home Vijesti Rasvijetljena sudbina četvorice bugojanskih Hrvata nasilno odvedenih iz logora Armije BiH

Rasvijetljena sudbina četvorice bugojanskih Hrvata nasilno odvedenih iz logora Armije BiH

SHARE

Ljetos ekshumirani posmrtni ostaci četiriju osoba na lokaciji Rostova nadomak Bugojna pripadaju nasilno odvedenim hrvatskim logorašima iz logora tzv. Armije BiH u Bugojnu, piše Večernji list BiH.

Analiza iz Haaga Analizom DNK uzoraka, koja je obavljena u laboratoriju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe u Haagu, utvrđeno je kako tijela pripadaju Zoranu Galiću, uz čije posmrtne ostatke je pronađena i iskaznica Međunarodnog crvenog križa, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezildžiću, potvrdili su nam iz Instituta za nestale osobe BiH. Galić, Miličević, Markulj i Jezildžić bili su dio skupine u kojoj je bilo 19 hrvatskih logoraša nasilno odvedenih iz logora bošnjačke Armije BiH u Bugojnu za čijim tijelima se tragalo više od 27 godina.

Dijana Strujić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna, potvrdila nam je da je o rezultatima identifikacije obavijestila obitelji nestalih čija je sudbina konačno rasvijetljena. “Svi smo pod emocijama i duboko dirnuti, i ja i obitelji onih čija je sudbina nakon ovoliko godina rasvijetljena, kojima sam javila ovu, za nas, veliku i važnu vijest. Nadamo se da će pronalazak četiriju tijela pomoći u rasvjetljavanju sudbine i ostalih iz skupine od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša, među kojima je i moj suprug Mihovil Strujić”, kazala nam je Dijana Strujić, koja ističe da je pronalazak i identifikacija tijela poticaj hrvatskim žrtvama Bugojna i obiteljima da dignute glave nastave višegodišnju borbu za pravdu i istinu o zločinima nad Hrvatima Bugojna.

Istog je promišljanja i Marijo Mostarac, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna. “I mene je ova vijest duboko potresla jer pronađena su tijela ljudi s kojima smo dijelili sudbinu mjesecima prije nego što su odvedeni u nepoznato. Sad je potpuno jasno da su likvidirani na okrutan način, a nadam se i da je došlo vrijeme da oni koji su naredili i počinili ovaj zločin za njega konačno odgovaraju.

Ova godina za nas bugojanske Hrvate, preživjele logoraše i obitelji nestalih bila je izuzetno važna jer klupko zločina, koje uključuje pronalazak nepobitnih dokaza, počelo se odmotavati”, kazao je Mostarac. Što sada slijedi? Da je to doista tako, potvrđuju nam i iz Instituta za nestale osobe BiH.

Rezultate DNK analize iz Haaga, uz ostale, proslijedili su i Tužiteljstvu BiH koje će, potvrdio nam je Marko Jurišić, član kolegija Instituta, uskoro pozvati obitelji nestalih te, na temelju dobivenih rezultata, obaviti službenu identifikaciju u prosekturi groblja Prahulje u Travniku. “Obiteljima će biti službeno priopćeni rezultati DNK analize, moći će postaviti dodatna pitanja vještaku sudske medicine ako ih imaju. Sljedeći korak je odluka obitelji o pokopu posmrtnih ostataka za kojima su tragali više od 27 godina”, objasnio nam je Jurišić.

Rezultati DNK analize, koji su potvrdili da su ljetos na Rostovu pronađena četiri od 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša uz pisane dokumente, ratne prepiske i dnevnike, ključni su dokaz protiv kreatora i nalogodavaca zločina, prije svih Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine zapad Armije BiH, aktualnog ministra sigurnosti BiH, čije je ime nakon žalbi hrvatskih žrtava nedavno ponovno vraćeno u optužnicu za zločine nad Hrvatima Bugojna. Upravo bi njihovo izvođenje na optuženičku klupu, uvjereni su bugojanski Hrvati, moglo rasvijetliti sudbinu još 15 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša Bugojna.