Home Zanimljivosti Mijenjaju se geni – Francuska dozvolila bioničke supervojnike koji neće osjećati ni...

Mijenjaju se geni – Francuska dozvolila bioničke supervojnike koji neće osjećati ni bol niti stres

SHARE
Nekoliko dana nakon što je američki visoki obavještajni dužnosnik izjavio da Kina nastoji razviti umjetno poboljšane vojnike, francuska vojska dobila je dozvolu za razvoj bioničkih vojnika uz tvrdnje da ne želi zaostajati za napretkom drugih zemalja. Iako Francuska nagovještava povlačenje jasnih etičkih linija koje bi zaštitile “čovječnost” vojnika, znanstvenici upozoravaju na moguće posljedice neovlaštenog mijenjanja ljudskog gena, pišu svjetski mediji.
Vojnici bez bola i stresa
Francuska vojska dobila je zeleno svjetlo za razvoj bioničkih vojnika otpornih na bol i stres i obdarenih dodatnom moždanom snagom zahvaljujući implantatima mikročipa, piše londonski The Times ističući da je odobrenje stiglo od Etičkog odbora ministarstva oružanih snaga koji je naveo da Francuska treba ići u korak sa zemljama koje već rade na razvijanju supervojnika. Odbor je iznio detalje pojedinih istraživanja koja uključuju pilule za dugotrajnu budnost vojnika i za poboljšanje sluha, kao i proučavanja implantata koji oslobađaju smirujuće supstance ili “poboljšavaju moždani kapacitet”. Proučavali su se i lijekovi koji vojnicima omogućavaju da lakše podnose bol ili koji bi poboljšali njihovu mentalnu otpornost ako bi vojnik bio zarobljen.
U tijeku su i istraživanja implantata koji omogućavaju komandi da iz daljine očitaju psihofizičke parametre vojnika ili da ih lociraju na bojnom polju. Drugi implantati mogu pomoći vojnicima da razlikuju prijatelja i neprijatelja, navodi se u izvještaju vojnog etičkog odbora.
Izvještaj također napominje da moraju postojati zaštitne mjere kojima bi se zaustavila bilo kakva poboljšanja koja oduzimaju “čovječnost” vojnika, a spomenut je, naglašava The Times, hipotetički slučaj vojnika čija je ruka zamijenjena protezom koja je napravljena da bude i vatreno oružje i koji nakon toga ne može napustiti vojsku.
Jasne etičke linije
Francuski vojni etički odbor naglašava kako je povlačenje jasnih etičkih linija kojima se zabranjuju eugeničke i genetske prakse u istraživanjima za poboljšanje performansi francuskih vojnika “stoga neophodno”, prenosi BBC.
“Ljudska bića već dugo traže načine da povećaju svoje fizičke ili kognitivne sposobnosti kako bi se borili u ratovima”, upozorava izvještaj odbora objavljen početkom tjedna, uz napomenu da i druge države istražuju takve mogućnosti.
Francuska ministarka obrane Florence Parly ukazala je na potrebu unaprjeđivanja vojske. Ona je u prvom tjednu prosinca naglasila da Francuska nije odmah planirala razviti “invazivnu” tehnologiju za vojnike.
“Ali moramo se suočiti s činjenicama”, dodala je Parly.
“Ne dijele svi naše skrupule i moramo biti spremni na sve što nas očekuje u budućnosti.” Francuska ministrica obrane također je kazala da se “moraju istražiti načini održavanja operativne superiornosti bez okretanja leđa vrijednostima”. U svom govoru, dodaje BBC, ministrica Parly je primijetila kako se na civilnim poljima rad na neuronskim implantatima za ljude odvijao ubrzano.
Kina testirala vojnike?
Iako su francuske oružane snage dobile dozvolu za razvoj supervojnika u intervencijama koje uključuju medicinske tretmane, protetiku i implantate koji poboljšavaju “fizičke, kognitivne, perceptivne i psihološke kapacitete”, vojni etički odbor je, ukazuje CNN, zabranio bilo kakve preinake koje bi mogle uticati na sposobnost slobodne volje vojnika ili promjene koje bi utjecale na njihovu reintegraciju u civilni život.
Odbor je istaknuo kako Francuska mora zadržati “operativnu superiornost svojih oružanih snaga u izazovnom strateškom kontekstu” poštujući pravila koja reguliraju vojsku, humanitarno pravo i “temeljne vrijednosti našeg društva”. Etički odbor francuskog Ministarstva obrane formiran je krajem 2019. sa zadatkom da, ukazuje CNN, jasno definira etička pitanja o potencijalnoj primjeni naučnih i tehnoloških inovacija na vojsku. Objavljivanje izvještaja uslijedilo je nakon što je John Ratcliffe, direktor američke Nacionalne obavještajne službe, u listu Wall Street Journal početkom prosinca izrazio zabrinutost zbog kineske prijetnje SAD-u i svjetskoj demokraciji, optužujući Peking da je proveo testiranje na pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske u nadi da će razviti vojnike s “biološki poboljšanim sposobnostima”
Nakon članka, ističe CNN, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je reagiralo pozivajući “neke političare s američke strane” da “prestanu proizvoditi i širiti političke viruse i laži”. “Ne postoje etičke granice u potrazi za moći u Pekingu”, napisao je visoki američki obavještajni zvaničnik u rubrici ‘Mišljenja’ za Wall Street Journal ujedno naglasivši kako bi u budućnosti Kina trebala biti u fokusu američke nacionalne sigurnosti te da i “druge države moraju shvatiti da je to istina i za njih”.
Kineske vojne ambicije u primjeni biotehnologije
Iako tvrdnje direktora američke obavještajne službe iznesene u članku Wall Street Journala da je Kina izvršila ispitivanja na ljudima kako bi stvorila biološki poboljšane super vojnike do sada nisu potvrdili službenici njegove kancelarije kao ni CIA, američki naučnici su prošle godine objavili rad u kojem su ispitivali kineske ambicije o primjeni biotehnologije na bojnom polju, ukazuje NBC News. Stručnjakinja za kineske obrambene tehnologije u Centru za novu američku sigurnost Elsa Kania i savjetnik za kineska pitanja i bivši oficir američke mornarice Wilson VornDick propitivali su zainteresiranost Kine za upotrebu tehnologije za uređivanje gena radi poboljšanja ljudskih – a možda i vojničkih – performansi. Konkretno, dodaje NBC news, znanstvenici su napisali kako kineski vojni istraživači ispituju potencijal tehnologije za uređivanje gena CRISPR, koja se koristi za liječenje genetskih bolesti i modificiranje biljaka i koju zapadni naučnici smatraju neetičnom u nastojanjima da bude primijenjena na ljudskim genima.
Jedan istaknuti kineski general, primijetili su, izjavio je 2017. da će “moderna biotehnologija i njena integracija s informacijskim, nano (tehnološkim) i kognitivnim domenama imati revolucionarni utjecaj na oružje i opremu, borbene prostore, oblike ratovanja i vojne teorije”.
VornDick je u telefonskom intervjuu za NBC news kazao da je manje zabrinut oko prednosti na bojnom polju koje bi takvo istraživanje moglo pružiti od posljedica neovlaštenog mijenjanja ljudskih gena. “Kad se počnemo poigravati s genetskim organizmima, moglo bi doći do nepredviđenih posljedica”, rekao je.