Home Vijesti NIJEMCI TVRDE: IMAMO LIJEK PROTIV COVIDA I SVIH BUDUĆIH KORONAVIRUSA

NIJEMCI TVRDE: IMAMO LIJEK PROTIV COVIDA I SVIH BUDUĆIH KORONAVIRUSA

SHARE

Lijek protiv koronavirusa je gotov. On je plod istraživanja njemačke tvrtke Formycon. Sada se cilja na brzo odobrenje u hitnim slučajevima. Ali, iako će to “brzo” vjerojatno biti tek za godinu dana, ovo je svakako dobra vijest.

Imajući u vidu najnoviju euforiju oko cjepiva, gotovo da se mogao steći dojam da je potraga za lijekovima za lječenje ljudi koji su već ozbiljno oboljeli od covida 19 bila niže na listi prioriteta kako istraživača tako i političara, piše DW.

Efikasnija sredstva protiv covida 19 neophodnija su nego ikad. Iako se sada najviše govori o cjepivu, umirujuće je što se i istraživanje lijekova protiv covida 19 odvija u punoj brzini, mada u pozadini.

Biofarmaceutska kompanija Formycon, sa sjedištem kod Munchena, prije par dana iznenadila je sve – vijestima da blokator virusa korone koji je ta tvrtka razvila pod nazivom FIB207 može u potpunosti spriječiti zarazu ćelija.

Kao glavnu točku ulaska u ljudske ćelije SARS-CoV-2 i drugi koronavirusi koriste ACE2 receptor na površini ćelije. Upravo tu se aktivira Formyconov fuzijski protein za antitijela, koji se efikasno vezuje za SARS koronaviruse.

– To znači da pacijenti koji su teško oboljeli od covida 19 i koji su u bolnici imaju mogućnost liječenja – naglašeno je iz tima ove tvrtke. Njihov lijek nudi i maksimalnu zaštitu od mutacija. – Na taj način spriječavamo i buduće epidemije koronavirusa – priopćeno je iz tvrtke.