Home Društvo Tri godine nakon kome Australac ponovo izvodi vratolomije na biciklu

Tri godine nakon kome Australac ponovo izvodi vratolomije na biciklu

SHARE

Nakon teške nesreće zbog koje su ga ljekari prije tri godine stavili u induciranu komu, australska zvijezda brdskog bicilizma Remy Morton se oporavio i u novom videu iz serijala Sound of Speed, snimljenom na Novom Zelandu, demonstrira sirovu energiju u vratolomnoj vožnji brdskim vrletima.

Morton je rođen u Queenslandu i odrastao je vozeći BMX, da bi kasnije prešao na utrke spusta sa brdskim biciklom i postao miljenik publike u juniorskom UCI Svjetskom prvenstvu 2015. i 2016. godine.

Na Loosefestu 2017 je doživio tešku nesreću koja je za posljedicu imala brojne ozbiljne povrede – između ostalog, slomljen vrat, polomljena rebra, slomljen kuk i pluća probijena na dva mjesta.

Ljekari su izjavili da njegove povrede izgledaju kao da je pao sa trospratnice i zaključili da je udario o tlo brzinom od 75 km/h.

Australca su tokom oporavka morali staviti u induciranu komu, u kojoj je izgubio više od 20 kg. Procjene ljekara su bile da više nikad neće moći voziti bicikll i da će biti sretan ako bude mogao normalno hodati. No, on se u roku od šest mjeseci oporavio od povreda koje su mogle značiti kraj njegove karijere i ponovo bio na biciklu.

Danas, tri godine kasnije, 22-godišnji Morton ponovo radi ono u čemu je najbolji: na Novom Zelandu je po 12 sati dnevno snimao novi video za biciklistički serijal Sound of Speed. U svom prirodnom okruženju, na najnemilosrdnijem brdskom terenu, uživa u čistom adrenalinu i zvuku mekanih guma na gruboj zemlji.