Home Vijesti U BiH se najviše umire od koronavirusa!

U BiH se najviše umire od koronavirusa!

SHARE

Nadležni u BiH ne iznose službene podatke o stopi smrtnosti zaraženih koronavirusom, ali je evidentno svakodnevno povećanje brojeva.

Prema proračunu portala Klix.ba, COVID-19 u našoj zemlji dostigao je stopu smrtnosti od 3,30 posto i najveća je u regiji.

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku raspolaže jedino popisom stanovništva iz 2013. koji se sedam godina kasnije ne može smatrati u potpunosti relevantnim dokumentom za izračun stope smrtnosti osoba zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupan broj onih koji žive u našoj zemlji.

Jedini mogući način ogleda se u izračunu postotka smrtnosti koji sa sobom nosi koronavirus u Bosni i Hercegovini, u odnosu na ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije.

Na ovakav način stopu smrtnosti službeno računaju i nadležne institucije u zemljama regije, među kojima su i članice Europske unije – Slovenija i Hrvatska.

Prvi pozitivan slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji, točnije u Banjoj Luci, zabilježen je 5. ožujka ove godine i od tada do danas infekcija je ustanovljena kod 102.326 ljudi.

Dosad se uspješno oporavilo njih 69.173, dok su 3.383 osobe preminule.

Shodno tim podacima, stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini danas iznosi 3,30 posto!

Službene podatke o stopi smrtnosti zaraženih koronavirusom u našoj zemlji novinari Klixa zatražili su od entitetskih institucija, tačnije od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, međutim do zaključenja ovog članka odgovore nisu dobili.

Na upit portala Klix.ba odgovorili su samo iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta iz kojeg su nam izračun stope smrtnosti dostavili na dva načina.

Prvi se odnosi na smrtnost u odnosu na broj stanovnika iz popisa iz 2013. godine, a koji danas, kako su naglasili, smatraju nerelevantnim, dok je drugi shodno broju ukupno zaraženih, čime se vode i zemlje okruženja koje takve podatke svakodnevno ažuriraju.

Na osnovu broja stanovnika, odnosno njih 83.000, koliko ih je bilo prije sedam godina, stopa smrtnosti u Brčko distriktu iznosi 0,13 posto, dok je na osnovu broja ukupno zaraženih (2.324) ona 4,86 posto (113).

Istim proračunom na osnovu broja ukupno zaraženih došli smo do podataka o stopi smrtnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

Kada je riječ o Federaciji Bosne i Hercegovine, od početka pandemije do danas koronavirusom je zaraženo 65.978 osoba, a smrtni ishod je zabilježen kod 1.863 pacijenta.

Shodno tome, stopa smrtnosti u tom entitetu je 2,82 posto. Aktivan je 17.491 slučaj infekcije, dok se oporavilo 48.135 osoba.

Republika Srpska od početka ožujka do danas ima 34.028 osoba s potvrđenim SARS-CoV-2 virusom, a posljedično infekciji preminulo je njih 1.413 te je stopa smrtnosti 4,15 posto. Aktivno je 12.705 osoba s infekcijom, dok je do danas oporavljeno njih 19.861.

Najmanja smrtnost u Srbiji

U odnosu na zemlje okruženja najveću stopu smrtnosti ima Bosna i Hercegovina 3,30 posto, a zatim slijede Sjeverna Makedonija sa 2,90 posto, Kosovo sa 2,58 posto, Slovenija sa 2,20 posto, Crna Gora sa 1,87 posto, Hrvatska sa 1,54 posto te Srbija sa 0,88 posto.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u ovoj državi registrirano je 179.718 slučajeva infekcije koronavirsom.

Oporavilo se 155.079 ljudi, a životnu bitku nažalost je izgubilo 2.778 pacijenata. Shodno podacima, stopa smrtnosti u Hrvatskoj iznosi 1,54 posto od ukupnog broja zaraženih.

Institut za javno zdravlje Srbije javlja da je u toj državi registrirano ukupno 277.248 pozitivnih slučajeva koronavirusa, a do danas su preminula 2.433 pacijenata te stopa smrtnosti iznosi 0,88 posto, piše Klix.ba.