Home Vijesti BiH kasni u plaćanju pa neće dobiti u prvom krugu cjepiva protiv...

BiH kasni u plaćanju pa neće dobiti u prvom krugu cjepiva protiv korone

SHARE

Vezano za informacije koje su se pojavile u vezi s nabavom cjepiva protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam, Federalno ministarstvo zdravstva obavještava da je u petak,

11. prosinca zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10. prosinca u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavu cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15. prosinca.

Kako je navedeno u ovom aktu, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od strane Globalnog saveza za cijepljenje (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 7. prosinca o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadanom roku, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi, ističe se u priopćenju Federalnog ministarstvo zdravstva.

Navode da je već ranije uplaćen avans za nabavku cjepiva iz sredstava Proračuna Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istog dana kada smo dobili dopis Ministarstva civilnih poslova BiH, to jest 11. prosinca, Federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa u od 11.564.738,92 KM.

Odgovor Federalnog ministarstva financija dobili smo 14. prosinca u kojem predlažu da napravimo Informaciju prema Vladi Federacije BiH, što je ovo ministarstvo i učinilo tražeći da se osiguraju navedena financijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala, navodi se u priopćenju.

Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih financijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Proračunu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Proračuna FBiH za 2021. godinu.

U priopćenju Federalnog ministarstvo zdravstva se napominje da je obavezu davanja financijskoj jamstva po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država Bosna i Hercegovina. Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabave cjepiva putem mehanizma za Globalni pristup cjepivu za spriječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entitetskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje financijske garancije.

Federalno ministarstvo zdravstva ističe da je pravovremeno poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi Federacije BiH obavijestivši je u najbržem roku, to jest, isti dan o potrebi osiguranja finansijskih sredstava prema zahtjevu GAVI-a, kaže se na kraju priopćenja Federalnog ministarstva zdravstva, piše Iks-portal.info.