Home Zanimljivosti Dok se svijet “zaključava”, epicentar pandemije Wuhan se vraća noćnom životu

Dok se svijet “zaključava”, epicentar pandemije Wuhan se vraća noćnom životu

SHARE

Sedam mjeseci nakon ukidanja strogih mjera, Wuhan otvara vrata noćnih klubova i život se naizgled vraća na staro.

Mladi se uveliko vraćaju noćnim izlascima, a s njima i 29-godišnji Zhang Qiong, koji je proslavio rođendan u prepunoj wuhanskoj pivnici.

“Nakon što sam doživio prvi val epidemije u Wuhanu, a zatim i oslobađanje, osjećam se kao da živim drugi život”, kaže Zhang (29) koji radi u butiku u kineskom gradu koji je bio izvorni epicentar COVID-19, piše Reuters.

Gosti ispred kluba zabavljaju se bez maski, pušeći i igrajući ulične igre na automatima i s balonima.

Noćni život u Wuhanu vraća se u punom jeku gotovo sedam mjeseci nakon što je grad ukinuo strogu blokadu, mladi ‘partijaneri’ započinju katarzu.

U prizorima nezamislivim u mnogim gradovima širom svijeta koji se suočavaju s drugim valom pandemije, mladi stanovnici Wuhana nadoknađuju izgubljeno vrijeme.

Oživljavanje teško pogođene ekonomije noćnog života u Wuhanu daje nam nagovještaj kako bi mogao izgledati postpandemijski način života za koji se mnogi nadaju da će postati stvarnost 2021. godine, nakon globalnog cijepljenja protiv COVID-19.

Wuhan nije prijavio niti jedan novi slučaj lokalnog prijenosa korona virusa od 10. svibnja, nakon što je prošao jednu od najstrožih blokada na svijetu.

Grad od 11 milijuna stanovnika izoliran je od ostatka Kine preko noći 23. siječnja, cestovnim blokadama i zabranjenim dolascima aviona, vozova i autobusa u grad. Gotovo 3.900 od 4.634 zabilježenih smrtnih slučajeva COVID-19 u Kini dogodilo se u ovom industrijskom gradu.

Studenti, glazbenici, umjetnici i mladi radnici – okosnica gradske scene noćnog života – pričali su priče kako su mjesecima zarobljeni u svojim domovima, mnogi su iskoristili priliku da se pripreme za vrijeme kada će se grad oporaviti.

“Nešto od moje nove muzike zasigurno će biti vezano za vrijeme pandemije”, rekao je Wang Xinghao, frontmen Wuhan pop rock sastava Mad Rat.

“Za vrijeme epidemije Wuhan je zaista bio mrtav grad”, rekao je rockere Yi Yi, i dodao:

“Sad svi izlaze jesti i zabavljati se. Mislim da prije epidemije nije bilo toliko ljudi.”

Uprkos uspješnoj noćnoj sceni, vlasnici kompanija i restorana iz Wuhana kažu da bi moglo proći još neko vrijeme prije nego što će porast prometa nadoknaditi velike gubitke nastale tokom ‘lockdowna’, prenosi N1.