Home Politika SIP BiH potvrdio pobjedu preminulog kandidata u Travniku

SIP BiH potvrdio pobjedu preminulog kandidata u Travniku

SHARE

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je rezultate za ovogodišnje Lokalne izbore u BiH za 64 općinska vijeća, 55 Skupštine-Opštine, 119 načelnika, 14 gradskih vijeća u FBiH, pet skupština gradova, 21 gradonačelnika i za Skupštinu distrikta Brčko.

Željko Bakalar, predsjednik SIP-a, kazao je na press-konferenciji u Sarajevu da će rezultati lokalnih izbora u izbornoj jedinici Zvornik biti potvrđeni nakon pravomoćne odluke o utvrđivanju rezultata na razini Skupštine grada Zvornik.

Kazao je da će izborni rezultati za Srebrenicu i Doboj biti utvrđeni nakon što se završe postupci koje je pokrenuo SIP o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventualne odgovornosti izborne administracije u Srebrenici i Doboju.

“Ovakvo pravno stajalište zauzelo je i Apelacijsko vijeće Suda BiH nakon više žalbi političkih subjekata”, kazao je Bakalar, dodavši da će se rezultati za ove općine potvrditi dopunskom odlukom.

Govoreći o izboru načelnika općine Travnik, Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

“S obzirom na to da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, SIP će naknadno donijeti odluku o tome”, rekao je Bakalar, prenose Nezavisne novine.

SIP je donio ukupno sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih listića u 38 izbornih jedinica i na 122 biračka mjesta.

Bakalar je obavijestio kandidate da neće biti službenog uručivanja certifikata, te da će poštom biti poslani, izuzev ako netko od načelnika, gradonačelnika bude želio da mu na posebnoj svečanoj sjednici budu uručeni certifikati, prenosi Poskok.info.