Home Politika ORUČEVIĆ O MOSTARU: Nakon odluke o novom brojanju na 30 mjesta, Čovićeve...

ORUČEVIĆ O MOSTARU: Nakon odluke o novom brojanju na 30 mjesta, Čovićeve tvrdnje o krađama, Oručević kaže kako je problem bio što birači odbori nisu naučili raditi

SHARE

Na Lokalnim izborima u Mostaru, napravljeno je niz proceduralnih grešaka i Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) je upozoravano na to, izjavio je za BHRT Husein Oručević, politolog.

Oručević je u emisiji BHT1 Uživo govorio o tome što je Mostar dobio Lokalnim izborima, kakva je pozicija opozicije te kakve će se promjene dogoditi u Mostaru u mjesecima koji dolaze.

“Ovdje je srušena institucija SIP-a koji nije postavio nijedan mogući plakat kada je riječ o izborima u Mostaru, grad Mostar nije dao niti jednu marku kako bi pozvao ljude da izađu na izbore, nije ih naučio kako da glasuju, nitko nije radio s promatračima, predsjednicima i članovima biračkih odbora kako bi ih naučio kako da ne naprave greške do kojih je došlo”.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je odlučilo da će biti ponovljeno brojanje glasova na više od 30 mjesta u Mostaru.

Ranije je predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović uputio otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u kojem se požalio na proces brojanja glasova te ocijenio da je HDZ pokraden.

Oručević kaže kako ne smatra da se radi o “nekim specijalnim krađama”, nego o onome što nisu uradili SIP I GIP.

Kada je riječ o GIP-u, tvrdi Oručević, napravljeno je niz proceduralnih propusta koji traju dugi niz mjeseci.

“Proces izbora u Mostaru je i inače organiziran po ubrzanom procesu i uvjeti nisu bili jednaki kao u ostalim sredinama, a onda se naglo počelo raditi s pripremama biračkih odbora. Biračkih odbora treba biti 150, pošto je toliko biračkih mjesta, a svako biračko mjesto mora imati svoga predsjednika, kao i članove biračkog odbora, plus njihove zamjenike. Ako uzmete da svako biračko mjesto mora imati deset osoba koje bi trebale raditi na tom mjestu pa pomnožite sa 150, dobit ćete cifru od 1.500 ljudi koje je trebalo jako dobro istrenirati, s kojima je trebalo raditi radionice… a u Mostaru je to urađeno vrlo nonšalantno. Puno članova i timova koji su radili na procesu glasovanja nije naučilo kako treba raditi”.