Home Politika Špago tvrdio da Koalicija za Mostar vodi, Marić da će Guzin biti...

Špago tvrdio da Koalicija za Mostar vodi, Marić da će Guzin biti gradonačelnik Mostara, SIP objavio da HDZ BiH vodi

SHARE

On kaže da se prati brojanje po biračkim mjestima i unos podataka, te da su se nadali da će birački odbori to brže raditi.

“Na 28 posto prebrojanih glasova na centralnoj gradskoj listi Koalicija za Mostar ima 42 posto, HDZ 31 posto glasova, Bh. blok 11, HRS 6 posto, a lista Ostajte ovdje (Srpska lista) 4 posto”, kazao je Špago.

“Možda bi mi imali najviše razloge za slavlje, mi smo realisti. Na uzorku od 15 posto mi vodimo uvjerljivo i naš Zlatko Guzin će biti gradonačelnik Mostara”, kazao je nešto ranije Salem Marić iz SDA.Izlaznost od 55 posto je dobra u ovakvim vremenima, dodao je on.

“Rano je još govoriti o brojevima vijećnika, naša koalicija je prva, HDZ je drugi, Bh. blok je treći, HRS je čestvrti. Realno je da probosanske stranke imaju 18 vijećnika”, naveo je on vjerujući da će dva probosanska bloka imati većinu budućem Gradskom vijeću.

Gradsko vijeće Grada Mostara čini 35 vijećnika, od toga se 22 biraju s 6 gradskih područja, a 13 sa centralne gradske liste. Gradsko područje Jugozapad daje 7 vijećnika, Stari Grad 5, Zapad 4, a Jug, Jugoistok i Sjever po 2, piše Klix.ba.

S druge strane, SIP je kasnio priopćio da je najveći broj glasova na Gradskoj izbornoj listi je osvojio HDZ BiH – 6310 glasova, Koalicija za Mostar 2020 osvojila je 3820 glasova, HRS je – 1056, BH Blok – 902, koalicija Ostajte ovdje – 522, HDZ 1990 – 350, Platforma za progres – 302, koalicija Pravo na grad – 226, Koalicija Mostar moj dom – 166 i Lijevo krilo 155 glasova.
Potvrđeno je ovo iz Središnjeg izbornog povjerenstva koje će prve službene rezultate objaviti u ponedjeljak u 9 sati.