Home Zanimljivosti Ovu hranu ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici

Ovu hranu ne bi smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici

SHARE

Mikrovalna pećnica je praktična stvar koja ubrzava mnoge procese u kuhinji, ali isto tako nije savršena i neke namirnice mogu propasti ako ih podgrijavate u njoj, dok neke mogu postati i opasne po zdravlje, piše 24sata.hr.

 

Prerađeno meso, riba i piletina
– Prerađeno meso sadrži konzervanse, a kad je izloženo elektromagnetskom zračenju, pretvara se u opasne kemijske spojeve poput oksidiranog kolesterola.

 

– Prhka kora pržene piletine pretvara se u vlažnu, neugodnu prevlaku u mikrovalnoj pećnici, a samo meso se zagrijava neravnomjerno.

 

– Svatko tko je ikad pokušao zagrijati ribu u mikrovalnoj pećnici zna da je to prava katastrofa. Cijeli dom će vam ‘mirisati’ na ribu, a ona sama će postati nejestiva.

 

Neka voća, povrća i gljive
– U mikrovalnoj pećnici brokula gubi većinu svojih korisnih svojstava. Kuhanje na pari će sačuvati okus te većinu vitamina i minerala.

 

– Listovi cikle imaju određena svojstva zbog kojih se mogu zapaliti u mikrovalnoj pećnici.

 

– Elektromagnetsko zračenje pokreće stvaranje štetnih nitrosamina u špinatu i cikli.

 

– Kapsaicin, koji se nalazi u čili papričici i daje joj ljutinu, počinje isparavati kad se kuha u mikrovalnoj pećnici.

 

– Svježe grožđe i slično moglo bi eksplodirati u mikrovalnoj.

 

Pizza, kineska hrana i riža
– Teško je zamisliti jelo neprijatnije od pizze iz mikrovalne pećnice. Hrskavi rubovi pretvaraju se u nešto vlažno i ljepljivo, a sir poprima čvrstoću betona i teksturu gume. U ovoj hrani nema ništa štetno, ali nećete uživati dok je jedete. Bolje je pizzu zagrijati na vrućoj tavi ili u pećnici na visokoj temperaturi.

 

– Ne stavljajte hranu u mikrovalnu pećnicu u istim posudama u kojima je dostavljena. Kartonske kutije često sadrže opasne materijale poput ljepila, tinte, voska, plastike ili metala i može doći do požara.

 

– Kineska hrana zadržava svoj okus i šarm, čak i kad je hladna. Takva se jela mogu podgrijati ako želite, ali nemojte to raditi u mikrovalnoj pećnici. Problem leži u samim sastojcima. Mikrovalna pećnica ovu ukusnu hranu pretvara u nešto ljigavo, mokro i odbojno.

 

– Zrna riže sadrže bakteriju Bacillus cereus, koja može postojati u hrani nakon početne pripreme. Mikrovalna pećnica ne podiže temperaturu dovoljno visoko da ubije ove patogene i može dovesti do ozbiljnog trovanja. Isto se odnosi na mnoge namirnice koje sadrže škrob.

 

Neke tekućine, ulja i guste juhe
– Bistru juhu možete u mikrovalnoj podgrijavati bez problema. Međutim, guste juhe sasvim su druga priča. Nakon nekog vremena, počet će prskati po unutrašnjosti pećnice. To je zato što se zagrijava neravnomjerno. Da biste izbjegli taj učinak, juhu miješajte jednom u minuti. U posudu s juhom možete staviti i drvenu žlicu ili štapić.

 

– Mikrovalna pećnica potpuno uništava okus kave. U napitku se ne stvaraju štetne tvari, ali moći će uživati ​​samo oni koji vole gorke i kisele okuse.

 

– Hrana za dojenčad, dječja hrana i majčino mlijeko ne zagrijavaju se ravnomjerno u mikrovalnoj pećnici. Tako se u tekućini mogu pojaviti žarišta i potencijalno mogu opeći djetetov jezik, usta ili grlo.

 

– Obična voda u šalici također vas može iznenaditi. U mikrovalnoj pećnici temperatura tekućine raste, ali mjehurići koji prate proces vrenja ne pojavljuju se uvijek na površini. Ako u takvu vodu stavite vrećicu čaja ili žlicu, tekućina će odmah prokuhati i šalica može eksplodirati.

 

– Ulje u mikrovalnoj pećnici jednostavno se neće zagrijati na potrebnu temperaturu, piše Brightside.