Home Politika Prve odluke novog Gradskog vijeća u Ljubuškom: Pomoć mladima pri kupnji prve...

Prve odluke novog Gradskog vijeća u Ljubuškom: Pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine, smanjenje cijena vrtića, stipendije i besplatan prijevoz učenika…

SHARE

Tihomir Kvesić će i u iduće četiri godine obnašati dužnost predsjednika Gradskog vijeća Ljubuški, odlučeno je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, koja je održana u Kulturnom centru.

Sjednici je od 25 vijećnika, koliko ih je na lokalnim izborima dobilo mandat, nazočilo njih 24, a jedan je bio izočan zbog bolesti.

Podsjetimo, lokalni izbori donijeli su HDZ-u BiH 20 mandata, HDZ-u 1990 četiri mandata, dok je koalicija Hrvatska stranka prava BiH, HSP BiH, HSP Dr. Ante Starčević BiH dobila jednog vijećnika.

Novi saziv Gradskog vijeća je danas položio prisegu, vijećnici su prihvatili mandate za naredne četiri godine, a potom su tajnim glasovanjem izabrali predsjednika i dopredsjednika Vijeća.

Uz Tihomira Kvesića koji je izabran za predsjednika Vijeća, danas je na dužnost zamjenika predsjednika izabran Milenko Dropuljić.

Nakon što su izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, razriješeni su dosadašnji odbori gradskog vijeća zbog isteka mandata, a potom su vijećnici izabrali novi odbor za proračun i financije, koji je bilo nužno izabrati danas kako bi se do kraja ove godine stigao usvojiti proračun za 2021.

Danas je tako odmah usvojen i nacrt proračuna za 2021. godinu, a proračun bi mogao biti usvojen već na idućoj sjednici koja se planira za 30. prosinca.

Gradonačelnik Vedran Markotić je predstavio par stavki iz proračuna za iduću godinu koje ukazuju na smjer kojim žele ići. Objasnio je kako proračun ostaje na razini ovogodišnjeg.

„Na rashodovnoj stani ostaje besplatan prijevoz učenika u idućoj godini. Grad Ljubuški je osigurao 700 tisuća marka za besplatan prijevoz učenika svih osnovnih i srednjih škola“

„Druga stavka je da ostaje isti iznos za stipendiranje studenata u 2021. godini. Oko 600 studenata je dobilo stipendije Grada Ljubuškog u iznosu od 500 maraka. Tu ostaje isti iznos i za 2021. godinu“, objasnio je Markotić.

Dodao je kako su u nacrt proračuna uvrstili i povećanje izdvajanja sredstava za Gradski vrtić Ljubuški.

„Jedno od naših obećanja je smanjenje cijene Gradskog vrtića tako da smo povećali izdvajanja za Gradski vrtić, 255 tisuća maraka. Na toj sjednici koja bi trebala biti održana 30. prosinca trebala bi se pred vama naći i nova odluka o cijenama za djecu koja idu u Gradski vrtić. Ako su npr. jaslice bile 200 KM, sada će biti 100, ako je vrtić bio 180, bit će 90… I dalje ostaje da je treće dijete besplatno“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao kako su htjeli omogućiti i sniženje cijena u privatnim vrtićima, pa su u nacrtu proračuna predvidjeli i sredstva za njihovo subvencioniranje.

„Svaki od 4 privatna vrtića će dobiti od grada Ljubuškog po 20 tisuća maraka, tako da djeca koja idu u privatne vrtiće ne budu zakinuta u odnosu na Gradski vrtić. Ako privatni vrtić smanji cijenu, mi ćemo to sufinancirati s 20 tisuća maraka“, objasnio je Markotić.

Predviđeno je u nacrtu proračuna i izdvajanje sredstava za pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine ili obnovi kuće.

„Ubacili smo stavku sufinanciranja kupnje prve nekretnine ili izgradnje kuće za mlade obitelji u iznosu od 200 tisuća maraka. To je simbolična pomoć mladima“, dodao je Markotić.

U audiozapisu OVDJE poslušajte cjelovitu konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Ljubuški