Home Politika Raguž: Nećemo s HDZ-om

Raguž: Nećemo s HDZ-om

SHARE

”Glavni je problem što se Hrvati Bosne i Hercegovine percipiraju kroz HDZ BiH, ja sam živi dokaz da Hrvati u BiH jednako kao i većina Hrvata u BiH nisu HDZ BiH. Kada tu paradigmu uništimo, tek onda ćemo moći konkretno rješavati hrvatsko pitanje u BiH. ”HDZ BiH nije hrvatski narod u Bosni i Hercegovini”, rekao je Slaven Raguž, čelnik Hrvatske republikanske stranke gostujući na televiziji N1 rekavši kako neće koalirati s HDZ-om BiH u mostarskom gradskom vijeću.

”Formalno pravno nećemo ni s kim u koaliciju. HDZ BiH ima odgovornost za upravljanje gradom Mostarom posljednjih nekoliko desetljeća, posebno posljednjih osam godina. Bilo kakav dogovor s HDZ-om i bilo kojom drugom političkom strankom bilo bi praktično suučesništvo. Mi smo i na izborima nastupili samostalno i samostalno ćemo djelovati u Gradskom vijeću gdje će svaka naša ruka biti uvjetovana programima i idejama koji smo obećali da ćemo realizirati. Naša ruka neće imati nikakvu cijenu”, rekao je.

Govoreći o broju mandata, rekao je kako sada imaju tri te da se bore četvrti mandat. Na pitanje da li je HRS jedina prava opozicija Draganu Čoviću, Raguž je rekao da su u praksi pokazali da je to tako.

”Objektivno jesmo jer smo u praksi pokazali jedini pravi oporbeni pristup vladajućim političkim strukturama unutar hrvatskog političkog korpusa. Ja sam rekao da ništa više u Mostaru neće biti isto, ništa više u hrvatskoj politici u Bosni i Hercegovini neće biti jer smo pokazali da u hrvatskom političkom korpusu može postojati nepotkupljiva, dosljedna i domoljubno osviještena oporba koja neće trgovati nacionalnim interesima i koja neće zloupotrebljavati neravnopravan status hrvatskog naroda na uskostranačke interese. Nama ne može biti cilj svrgnuti HDZ BiH sa vlasti i raditi ono što rade oni”, poručio je Raguž.

Prema njegovim riječima, Mostar je jedina multietnička sredina u Bosni i Hercegovini – u praksi. Izrazio je i sumnju da će Koalicija za Mostar i BH blok koji su ”koordinirano nastupili na ovim izborima stavljajući se ne stranu bošnjačke nacionalne politike”, podržati bilo što od onoga što HRS traži.

”Živimo u zemlji tri konstitutivna naroda, gdje je Mostar jedina multietnička sredina koja je to u praksi, jedina sredina u kojoj koordinacija bošnjačkih stranaka može tražiti glasove u većinski hrvatskim gradskim područjima, izbornim područjima što nije slučaj s hrvatskim strankama gdje su gradska područja s bošnjačkom većinom”, rekao je, između ostalog, Raguž, prenosi Bljesak.info.