Home Politika Tko bi trebao činiti novu vladajući koaliciju u Mostaru, a tko biti...

Tko bi trebao činiti novu vladajući koaliciju u Mostaru, a tko biti novi gradonačelnik grada na Neretvi?

SHARE

Tko bi trebao biti novi gradonačelnik Mostara, a koje stranke činiti vladajuću koaliciju da bi Mostar imao funkcionalnu vlast, koja bi bila u stanju riješavati probleme nagomilane kroz proteklih 8 godina, od kako je grad na Neretvi bez gradskog parlamenta i bez legitimne gradske uprave?

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Prema sadašnjim podatcima SIP-a o rezultatima lokalnih izbora, čak i ako nakon ponovnog brojanja glasova zbog izbornih nepravilnosti, i mogućeg ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mjestima ili izbornim jedinicama, zbog fiktivnih prijava prebivališta, kojima se utjecalo na izborne rezultate- izvjesno je kako je nadpolovičnu podršku birača među Hrvatima dobio HDZ BiH, koji će imati najmanje 13 vijećnika u novom Gradskom vijeću, dok je na drugom mjestu s tri vijećnička mandata HRS Slavena Raguža.

Pobjednik nije jedan

Među bošnjačkim biračima najveću potporu dobila je “Koalicija za Mostar” koja osvaja najvjerojatnije 11, moguće i 12 mandata, od toga SDA 8, SBB 3 i DF jedan. Lijevobošnjački “BH blok” osvaja 6 mandata, s tim da će 3 vijećnika imati SDP, a 3 Naša stranka.

Prvi put ujedinjeni Srbi uspjeli su prijeći cenzus, pa će koalicija SNSD-SDS “Ostajte ovdje- zajedno za naš Mostar” imati najmanje jednog vijećnika u Gradskom vijeću s legitimitetom srpske zajednice, uz još dvoje, od potrebnih četvero, kao propisuje gradski Statut, srpskih vijećnika koji su ušli na listama nesrpskih stranaka.

Kako bi, s obzirom na ovakve izborne rezultate, trebala izgledati buduća vladajuća većina u Gradu na Neretvi, i tko bi trebao biti na čelu grada?

Iz bošnjačkih političkih i medijskih krugova, naročito onih bliskih SDA-u, navijaju za koaliciju dva probošnjačka bloka, onog kojeg predvodi Stranka demokratske akcije i dojučerašnjih “izdajnika”, BH Bloka kojeg čine SDP i NS, kako bi “probosanske snage” izabrale probosanskog dr. Zlatka Guzina za gradonačelnika središta Hercegovine.

S druge strane, u hrvatskim političkim i medijskim krugovima, pravi se kalkulacija mogu li Hrvati, uz podršku jednog srpskog vijećnika doći do potrebnih 18 ruku, kako bi dr. Mario Kordić, kandidat HDZ BiH, bio izabran za gradonačelnika “hrvatskog stolnog grada”.

Dvije važne činjenice

I jedni i drugi pri tom zanemaruju dvije važne činjenice- istinski višenacionalni karakter Mostara i gradski statut, koji ne dopušta pristup po kojem bi višenacionalnim Mostarom, u kojem živi tek 5 posto više Hrvata nego Bošnjaka, vladala isključivo bošnjačka, ili isključivo hrvatska koalicija. Naprosto u takvom Mostaru niti bi bilo dobro da Bošnjaci budu oporba vladajućim Hrvatima, a jednako tako ni da Hrvati budu oporba “probošnjačkoj vlasti”.

Čak i ukoliko bi “BH blok” u konačnici pristao biti dijelom postizborne bošnjačke koalicije, koja bi, s 18 ruku, mogla, u trećem izbornom krugu, izabrati gradonačelnika Mostara, to bi bila Pirova pobjeda “probosanskih snaga”, a tako bi se moglo okarakterizirati i stvaranje hrvatskog bloka kojeg bi činili HDZ BiH i Hrvatski republikanci, kada bi uz podršku srpskog vijećnika s osamnaest glasova izabrali svog kandidata za gradonačelnika Mostara.

Tako izabrani gradonačelnik ma tko on bio, naime, ne bi mogao upravljati gradom bez podrške široke koalicije, koju bi činilo najmanje 24, od ukupno 35 vijećnika, koliko broji mostarski parlament.

Naime, i postojeći Statut Mostara, kao i prijedlog novog statuta, previđaju konsocijacijski model upravljanja gradom, što nije slučaj s drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH, koji nalaže dvotrećinsku većinu za usvajanje svih važnih odluka- od proračuna, preko usvajanja urbanističkih planova, do izmjena ili dopuna gradskog statuta, kao i veto nacionalnih klubova, kako na odluke gradskog parlamenta, tako i na odluke gradonačelnika.

Uz to ni HRS, ni BH Blok, prema izjava dužnosnika ovih dviju stranaka, bar za sada, ne pristaju biti dijelom hrvatske, odnosno bošnjačke koalicije.

Konsocijacijski model nalaže široku koaliciju

Što je onda rješenje? Ako buduća vlast Mostara želi reflektirati višenacionalni karakter grada, ako se žele uvažiti rezultati izbora prema kojima je među Hrvatima pobjednik izbora HDZ BiH, s najviše osvojenih mandata i na razini grada (13), a među Bošnjacima SDA-ova koalicija za Mostar s 12 mandata, te poštovati činjenica da u Mostaru živi i, istina malobrojna, srpska zajednica, ali ih se neovisno o malobrojnosti ne treba ignorirati, već poštovati, eto formule za novu vlast, koja bi bila izraz većinske izborne volje sva tri naroda i više nego dvotrećinske izborne volje svih građana Mostara.

Ostaje pitanje tko bi trebao biti na čelu grada, koji bi imao ovako široku potporu u gradskom parlamentu, stranaka koje bi trebale kroz dijalog i kompromis rješavati ključne probleme i s usuglašenim prijedlozima olakšavati posao gradonačelniku, koji također treba pažljivo voditi računa da njegove odluke budu u interesu svih građana Mostara, te transparento i odgovorno upravljati gradom?

Kako do gradonačelnika?

U demokratskim društvima praksa je da gradonačelnik, ako se ne bira izravno, već ga bira Gradsko vijeće bude kandidat one stranke koja je dobila najveću podršku birača. S obzirom da će HDZ BiH imati najmanje 13 vijećnika u Gradskom vijeću, a da je druga po snazi stranka SDA s osam mandata, te da je dr. Mario Kordić, HDZ-ov kandidat dobio i najveću podršku birača, logično bi bilo da on bude i budući gradonačelnik Mostara. Mostara koji u svom određenju neće imati ili- ili, već i -i. Dakle, grad koji će i dalje, neovisno tko njime upravljao ostati i hrvatski glavni grad, ali i regionalno središte kako hercegovačkih Bošnjaka, tako i hercegovačkih Srba.To je naprosto činjenica koju nikakvi izborni rezultati ne mogu promijeniti.

Hoće li stranke, koje su osvojile mandate u Gradskom vijeću Mostara slijediti ovakvu racionalnu, ili neku drugu logiku u formiranju vlasti- vrijeme će pokazati, piše HMS