Home Politika DRAMATIČAN POZIV: Formirajte vlast bez HDZ-a

DRAMATIČAN POZIV: Formirajte vlast bez HDZ-a

SHARE

Abdulaziz Rizvić kandidat Naroda i pravde za načelnika Novog Travnika na ovogodišnjim izborima, ponovo je uputio poziv bošnjačkim strankama za formiranje većine u Općinskom vijeću bez HDZ-a kako bi se kako on navodi zastupala građanska prava, a ne nacionalni interesi, piše Dnevnik.ba.

Poziv prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija: 

Prije nešto više od mjesec dana, tačnije, 22.11.2020., pozvao sam probosanske stranke da formiraju većinu u Općinskom vijeću i usaglase zajednički dokument o ciljevima i zadacima koji bi u naredne četiri godine bili prioritet za sve građane Novog Travnika.

Obzirom na činjenicu da SDA ima pet, NiP tri, SDP tri, SzBiH dva, SBB jednog i HSP BiH jednog vijećnika, što čini petnaest (15) od ukupno 25 vijećnika Općinskog vijeća Novi Travnik.

To je potrebna većina koja može balansirati vlast sa HDZ-om i HDZ 1990, odnosno općinskim načelnikom.

Dakle, ovo je ponovljeni poziv na savjesnu i pravičnu koaliciju, a nikako na bipolarizaciju bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Probosanska koalicija ne bi zastupala „nacionalne interese“, već „građanska prava“ građana. Zastupanjem građanskih prava bilo bi mnogo lakše uspostaviti transparentnost lokalne samouprave i relaksaciju međunacionalnih odnosa.

Naime, u prilogu ovog teksta donosimo Sporazum SDA i HDZ, od 12.03.2016.g., u kojem vidimo tipični primjer koalicije koja štiti „nacionalni interes“ građana/stranaka. Međutim, ono što mi želimo jeste koalicija koja bi radila isključivo za „građanska prava“ i prosperitet svih građana Novog Travnika, u domenu za koji je odgovorna lokalna uprava i predstavnici naroda koji ih zastupaju u Općinskom vijeću.

Valjda je krajnje vrijeme da lokalna uprava počne nuditi bolja rješenja za transparentno zapošljavanje, adekvatno odlaganje smeća, ekonomično gradsko grijanje, učinkovito održavanje puteva, snadbijevanje čistom vodom, utopljavanje zgrada…, a ne da se bore za svoju osobnu korist pod plaštom zaštite „nacionalnih interesa“ Hrvata i Bošnjaka.

P.S. Smatramo, također, da je besmisleno nazivati hrvatskim ili bošnjačkim javne ustanove i preduzeća; i ne znam zbog čega bi direktor JU Dom zdravlja trebao biti Hrvat, a direktor JP Vilenica-Vodovod – Bošnjak. Zar nije krajnje vrijeme da se počnu birati najbolji i najsposobniji, bez obzira na njihovu nacionalnu ili, pak, stranačku pripadnost. Naravno, jedan od ciljeva ove koalicije bio bi i to da potpisnici sporazuma o koaliciji daju veći doprinos lokalnoj upravi, obzirom da predstavljaju posrednu volju glasača.

Ne zaboravimo, monopol nad ministarstvom finansija neće dugoročno osigurati prosperitet Hrvatskom narodu, kao što ni monopol nad šumama neće obezbjediti blagostanje Bošnjacima. Isti je slučaj i sa monopolom nad lokalnom upravom, javnim preduzećima i ustanovama. Abdulaziz Rizvić

Izvor: Dnevnik.ba