Home Tech Znate li što znače zelena i narančasta točka na iPhoneu?

Znate li što znače zelena i narančasta točka na iPhoneu?

SHARE

Dio korisnika Appleovih uređaja ostao je zbunjen kada su se statusnoj traci počele pojavljivati zelena i narančasta točkica.

Već neko vrijeme korisnicima Appleovih mobilnih uređaja dostupna je nova verzija operativnog sustava iOS koja donosi brojne nadogradnje s kojima je uvelike poboljšano iskustvo korištenja iPhonea i iPada. No mnogi su ostali zbunjeni kada su, nakon nadogradnje u određenim trenutcima u gornjem desnom vrhu ekrana primijetili narančastu ili zelenu točkicu te, kako možemo vidjeti po komentarima s mreže, nisu znali o čemu se radi.

Odgovor je jednostavan – te točkice predstavljaju novu sigurnosnu opciju zahvaljujući kojoj će korisnici znati kada se koriste mikrofon i kamera uređaja.

Narančasta točkica pojavljuje se kada aktivna aplikacija koristi mikrofon iPhonea pa će se tako pojaviti tijekom razgovora, ako koristite Siri ili neku drugu aplikaciju koja zahtjeva mikrofon.

Zelena točkica označava korištenje kamere (pri snimanju videa koriste se i kamera i mikrofon te će se prikazati samo zelena točkica) te će se pojaviti u vrhu ekrana svaki put kada aktivirate prednju ili stražnju kameru.

U Appleu su se na ovaj potez odlučili kako bi dodatno povećali privatnost svojih korisnika te spriječili da aplikacije bez znanja korisnika aktiviraju mikrofon i kameru i snimaju njihov glas ili video. U slučaju da se pri korištenju aplikacija koje ne bi trebale aktivirati mikrofon ili kameru pojave zelena ili narančasta točkica preporuča se da se prvo kontaktira developer aplikacije jer je možda riječ o nekom bugu koji je potrebno ispraviti, a možda korisnike zaista netko bez njihova znanja snima i špijunira.

Također, osim putem točkica, i u samom kontrolnom centru moguće je vidjeti nedavne aktivnosti kamere i mikrofona – pri vrhu kontrolnog centra prikazat će se oznaka mikrofona ili kamere te ime aplikacije koja ih je nedavno koristila.

Iako su točkice zbunile dio korisnika jer se prilikom najave novih opcija o njima nije toliko govorilo, svakako je riječ o odličnom potezu Applea koji će donijeti novu dozu sigurnosti vlasnicima njihovih mobilnih uređaja, piše Vrisak.info.