Home Vijesti BiH: Ratni zapovjednik policije optužen za mučenja zatočenih Hrvata i Bošnjaka

BiH: Ratni zapovjednik policije optužen za mučenja zatočenih Hrvata i Bošnjaka

SHARE

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u srijedu optužnicu protiv ratnog zapovjednika policije bosanskih Srba u Mrkonjić Gradu tereteći ga ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je muškarac (57) koji je rođen u BiH a sada je nastanjen u Pančevu u Srbiji. On je tijekom rata bio načelnikom tadašnjeg Centra službi sigurnosti u Mrkonjić Gradu.

Optuženica ga tereti da je pod njegovim zapovjedništvom u lipnju 1992. godine u tom gradu protuzakonito zatočen veći broj civila Hrvata i Bošnjaka a među zatočenicima je bilo i žena te malodobnih osoba. Optuženi je policajcima kojima je izravno zapovjedao kao i vojnicima te drugim osobama dopuštao ulazak u zatvor i teška zlostavljanja zatočenika.

Istragom je utvrđeno da je zbog torture kojoj je bio izložen preminuo barem jedan zatočenik a veći broj ih je zadobio trajne ozljede. Tužiteljstvo BiH ustvrdilo je da je optuženi odgovoran jer kao zapovjednik nije poduzeo mjere kojima bi se spriječilo ubojstvo i teško zlostavljanje civila kao i da nije ništa poduzeo da bi se počinitelji tih zločina kaznili.