Home Crna kronika Deveta smrt u Posušju izbjegnuta je pukom srećom: ‘Umrli su kako su...

Deveta smrt u Posušju izbjegnuta je pukom srećom: ‘Umrli su kako su i živjeli, svi za jednim stolom’

SHARE

Mladić dvadesetih godina samo pukom slučajnošću uspio je izbjeći tragediju koja je u novogodišnje jutro Hercegovinu zavila u crno.

Uz Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu u vikendici na Tribistovu Novu godinu čekao je još jedan njihov prijatelj iz Rakitna.

Nakon što su jedni drugima čestitali i poželjeli sve najbolje u danima koji dolaze, i ne sluteći da je to posljednji stisak ruke, ovaj mladić je malo iza ponoći napustio vikendicu na Tribistovu jer ga je ujutro čekao posao u jednom od ugostiteljskih objekata u nekoliko kilometara udaljenom Blidinju.

Naime, ovaj mladić je zajedno s jednim od preminulih mladića tijekom sezone radio na Blidinju.

Zbog prve smjene on je odlučio vikendicu napustiti brzo iza ponoći, dok je njegov prijatelj ostao s društvom te je na posao planirao iz Tribistova.

Na koncu, to mu je i bliže. Nažalost, sudbina je odredila drugačije. Za tragediju koja se dogodila u kući u kojoj je i sam slavio mladić je saznao na radnom mjestu.

Jedinog preživjelog s novogodišnjeg slavlja na Tribistovu najbliži su u petak u prijepodnevnim satima u stanju šoka s Blidinja dovezli kući u Rakitno, mjesto gdje su se i jučer izmjenjivali tišina i jecaji, molitva i tuga, gdje se kiša stapala sa suznim licima…

Nema kuće koju ova tragedija nije dotakla.

Čak šest mladića i djevojaka koji novogodišnje jutro nisu dočekali živjelo je u ovom malom hercegovačkom mjestu nadomak Posušja.

Stotine odaju počast

– Svi su bili ista generacija, družili su se od malih nogu, malo je ovo mjesto sa samo 1500 stanovnika. Svi su svakome nešto. Obitelji stradalih međusobno su rodbinski isprepletene, a ako nisu rođaci, onda su susjedi. Nema ga u selu koga je ova tragedija ostavila ravnodušnim – kazao je za medije jedan od sumještana stradalih mladića i djevojaka.

Baš kako su cijeli život zajedno živjeli, tako su i preminuli. Svi za jednim stolom.

– Jutros je jedan od roditelja rekao je da ih je bilo sedam za stolom, dok je jedan pao jer je sjedio na kraju klupe – kazao je fra Marinko Leko, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnom koji je jučer posjetio roditelje stradale djece.

Smrt osmero mladih iz Posušja potresla je cijelu Hercegovinu, BiH, regiju…

U petak i subotu na društvenim mrežama i putem medija od njih su se opraštali brojni prijatelji, rodbina, dužnosnici, ali i nepoznati ljudi koje je ovaj događaj potresao.

Već u petak navečer više stotina stanovnika Posušja okupilo se u središtu ovoga zapadnohercegovačkoga gradića kako bi odalo počast za osmero mladića i djevojaka koji su preminuli u tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći.

Na Trgu hrvatskih branitelja brojni Posušaci palili su svijeće, zajednički se molili i polagali cvijeće.

Veliki broj njih je plakao izgovarajući imena četiriju djevojaka i četvorice mladića koji su se ugušili u vikendici nedaleko od grada, u mjestu Tribistovu.

Paljenje svijeća nastavilo se i u subotu te je tako u večernjim satima pokraj Spomenika majci u Ljubuškom organizirano mirno i dostojanstveno paljenje svijeća i molitva za osmero posuških anđela koji od petka bdiju nad svojom Hercegovinom.

Kiša nije omela ni stanovnike Mostara da za Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu, ali i sve stradale u potresima u Hrvatskoj svijeće upale na Trgu hrvatskih velikana.

Od svojih studenata oprostilo se i Sveučilište u Mostaru. “Pet studenata Sveučilišta u Mostaru na početku svoga akademskoga puta. Postoji kraj iza kojeg mi ne možemo. Tu se zaustavlja riječ i žalost vlada u ljudima. Na tom mjestu stojimo uz vas. Bez riječi i shrvani u sućuti”, stoji u kratkom dopisu Sveučilišta u Mostaru gdje je Ivan Miličević planirao završiti Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković Filozofski fakultet, Mia Soldo Pravni fakultet, Stipe Pavković Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a Stjepan Jukić Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Sportaš i dobar učenik

Pored toga što je bio jako dobar učenik, Stjepan Jukić bivši je golman Posušja koji je za ovaj klub branio u omladinskoj ligi BiH Jug u kategorijama kadeta i juniora. “Doviđenja, anđeli… Marija, Mia, Stipe, Ivane, Mirela, Žana, Stipe, neka vas Bog dragi i anđeli čuvaju, a uz Boga i anđele vaš prijatelj i anđeo Stjepan Jukić čuvat će vas, kao što je i čuvao gol svog nogometnog kluba iz Posušja”, poručili su iz ovog kluba.

Marija Pavković bila je članica Škole rukometa HRK Grude i svojevremeno dio ovog sportskog brenda.

Zbog pogibije osmero mladih 2. siječnja proglašen je danom žalosti u cijeloj BiH.

Vlada Federacije BiH istim povodom danom žalosti je proglasila 4. siječnja. Danima žalosti na prostoru ŽZH i Općine Posušje proglašeni su 2., 3. i 4. siječnja 2021, piše Večernji list.