Home Zanimljivosti POGLEDAJTE KOLIKO OTPADA PLUTA RIJEKOM U BiH (VIDEO I FOTO)

POGLEDAJTE KOLIKO OTPADA PLUTA RIJEKOM U BiH (VIDEO I FOTO)

SHARE

S novom godinom u Višegradu je aktiviran dugogodišnji problem plutajućeg otpada.

Usljed velike količine vode prethodnih dana došlo je do pucanja jedne od lančanica iznad Hidroelektrane Višegrad, postavljene s ciljem zaustavljanja ogromne količine otpada.

Pucanjem gornje lančanice oko tri do četiri tisuće kubika otpada dospjelo je do krune brane Hidroeletrane Višegrad, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije, piše RTRS.

”Ovo je višedesetljetni problem našeg poduzeća. Kao posljednja karika u lancu ostaje nam da se sami borimo sa ovom problematikom. Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična. U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama tisuća kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti” – kaže Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Neslužbeno se doznaje da ništa bolja situacija nije ni kod brane Potpeć kod Priboja, gdje bi usljed puštanja brane sav otpad rijekom Lim došao do Višegrada.

”Imamo slučaj i ostaje nam da vlastitim snagama i snagama tvrtki koje ćemo angažirati, ovo riješimo i da se nadamo da ćemo imati i pomoć naših institucija i država iz kojih ovaj plutajući otpad dolazi” – dodaje Perišić.

Ogromna količina otpada stigla do brane HE Višegrad - Ogromna količina otpada stigla do brane HE Višegrad