Home Zanimljivosti STRAŠNA STRANA COVID-a: Sedam puta morao biti hospitaliziran, trećina pacijenata se vraćala...

STRAŠNA STRANA COVID-a: Sedam puta morao biti hospitaliziran, trećina pacijenata se vraćala u bolnicu, pluća propadaju…

SHARE

Rutina Chrisa Longa uključivala je vožnju bicikla 30 milja tri puta tjedno, a pohađao je i predavanja za doktorsku disertaciju.

Otkako je zaražen koronavirusom u ožujku, ovaj 54-godišnjak pao je u začarani krug, koji ga je u bolnicu odveo čak sedam puta, piše NY Times, a prenosi Yahoo News.

Periodično, nakon prve petodnevne hospitalizacije, pluća su mu ponovno propadala; počne kašljati i dobije nižu temperaturu. Otprilike nakon 18 dana počne iskašljavati zelenkasto-žuto, što upućuje na još jednu upalu pluća.

Ubrzo, opada mu nivo kisika, ubrzava se rad srca, nakon toga slijedi hospitalizacija u bolnici u gradu Clarkston, u američkog državi Michigan, na nekoliko dana, a ponekad u intenzivnoj njezi.

– Ovo nikada neće proći – kaže, opisujući svoj najgori strah.

-Ovo će biti moja budućnost u dogledno vrijeme, dodaje.

Gotovo godinu dana od početka pandemije, jasno je da je opravak od COVID-19 može bit veoma težak.

Studije pokazuju da značajan broj pacijenata moraju ponovo u bolnicu, ponekad u nekoliko navrata, zbog komplikacija bolesti ili napora tijela da pobijedi virus.

I dok cjepiva daju nadu da će zaustaviti virus, rast broja novih slučajeva koji traže nekoliko hospitalizacija, opterećuju sustav i od puta oporavka nekih ljudi prave Sizifov posao.

– To je hitno pitanje za medicinu i javno zdravstvo – kaže Dr. Girish Nadkarni iz Mount Sinai bolnice u New Yorku., koji s Dr. Anuradha Lala, proučava opetovane hospitalizacije COVID-19 pacijenata.

Jedna studija je pokazala da od 1.775 COVID-19 pacijenata koji su otpušteni iz 132 bolnice u državi Virdžiniji, gotovo petina je bila hospitalizirana ponovo u roku od 60 dana.

Više od 22 posto je moralo u intenzivnu njegu, a sedam posto je priključeno na repirator.

Od 1.250 pacijenata iz 38 bolnica u Michiganu, koji su otpušteni od sredine ožujka do srpnja, 15 posto je ponovo hospitalizirano u roku od 60 dana.

Krajem listopada Long je opet dobio temperaturu, ali ju je uspio pobijediti kući uz antibiotike.

U prosincu je radio test disanja i nije mogao izdržati šest sekundi.

On mjeri temperaturu, puls i nivo kisika, a u plućima može osjetiri kada “dolazi nevolja”.

Odlučan da se oporavi, pa pokušava hodati na kraće staze. “Mogu li iznijeti smeće”, pita se. Kada je dan dobar, može hodati tri metra do ormarića za poštu.

– Želim biti tu da vodim svoje kćerke do oltara i vidim svoje unuke – kaže Long.

Neću pustiti ovu stvar da pobijedi, zaključio je.