Home Vijesti Hercegovac ogorčen zbog problema na granici: ‘Htio sam pomoći Petrinji’

Hercegovac ogorčen zbog problema na granici: ‘Htio sam pomoći Petrinji’

SHARE

Hrvatsku javnost neugodno su iznenadile vijesti o tome kako su kamp kućicu i kombi pomoći koju je skupina prijatelja iz Ljubuškog vozila na potresom pogođena područja u Hrvatskoj na granici zaustavili upravo hrvatski carinici ne dopuštajući im prelazak. Nakon toga su uporni dobročinitelji pokušali prijeći granicu na još dva druga granična prijelaza no na svakom su bili zaustavljeni.

Tako pomoć koja bi stanovnicima Petrinje, Gline ili Siska, zasigurno zlata vrijedila nije došla na odredište.

Za Narod.hr razgovarali smo s Vedranom Markotom, građaninom Ljubuškog, koji je bio donator kućice koja nije uspjela doći do odredišta.

“Ja sam imao kamp kućicu koju sam prodavao. No, kad sam vidio sve ovo što se događalo krajem godine u Petrinji, dao sam oglas da darujem kućicu, a ako netko može riješiti prijevoz neka se javi. Čak sam poslao mail i na adresu MUP-a za pomoć pogođenima potresom, no stigao mi je samo njihov automatski odgovor.

Onda su mi se javili neki sugrađani, iz Ljubuškog, jedan od njih je specijalni policajac ovdje u Hercegovini i rekli da su kontaktirali neke osobe iz civilne zaštite i s njima dogovorili dolazak kućice u Petrinju. Oni su sve organizirali. Došli su po kućicu i odvezli je. Također su prikupili još stvari za pomoć unesrećenima.”

Naš sugovornik ne skriva svoju razočaranost što Hrvatska nije primila pomoć koja bi onima koji su ostali bez doma tako mnogo značila.

“Nakon toga – otišli su na jednu granicu, na drugu na treću… Nastale su komplikacije i nisu uspjeli doći u Hrvatsku. Onda sam im rekao da mi vrate kućicu, kad je Hrvatska nije htjela primiti. Prodat ću ju kao što sam i planirao, radije ću novac donirati…”

“Tri puta su pokušali prijeći granicu. A u petak, prije nego što su uzeli kućicu od mene su se informirali na granici i rečeno im je da donesu broj šasije da se može provjeriti da kućica slučajno nije ukradena. Čuli su se i sa civilnom zaštitom. Ali, bez obzira na to, na granici Nova Sela nije ih pustio carinik. Kasnije su se vratili na granični prijelaz Orahovje, gdje ih također nisu pustili. Išli su na kraju i na Vinjane, ali bezuspješno, isto ih hrvatski carinik nije pustio. To je bilo sinoć, oni su već jutros trebali biti u Petrinji. Išao je i još jedan kombi s vodom, ceradama, jastucima itd. Sve su vratili.” – priča nam i nastavlja:

“Ne znam koji je razlog što ih nisu pustili. Govore da im je previše došlo hrane, vode… Ali danas san gledao u podne na dnevniku – kažu treba im 1000 kontejnera, a zasad imaju 300 – dakle, 700 im fali. Pa se pitam tko je ovdje lud?” – zaključio je.

Vedran Markota proslijedio nam je i mail kojeg je primio od MUP-a kada je ponudio svoju kamp kućicu.

“Poštovani,

Zahvaljujemo na Vašoj nesebičnoj ponudi za pomoć.
U ovom trenutku angažirali smo dovoljno kapaciteta za pomoć stradalima u potresu, ali ukoliko to bude potrebno, bit ćemo slobodni obratiti Vam se za pomoć.

Ukoliko se javljate radi donacije financijskih sredstava, istu možete uplatiti Hrvatskom crvenom križu na:
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X
Volonteri; redcross@hck.hr

S poštovanjem,
Ravnateljstvo civilne zaštite” – bio je odgovor kojega je dobio.