Home Crna kronika Otac mladića koji je s kobne proslave otišao ranije zbog posla: ‘Bog...

Otac mladića koji je s kobne proslave otišao ranije zbog posla: ‘Bog i planina su ga spasili’

SHARE

Kiša, oblaci, suze, bolni uzdasi, jauci majke i oca, braće, sestara, a onda muk, tišina, spuštanje dva kovčega u grob, bacanje ruža, zagrljaji, ponovno suze… isprepletali su se nestvarni zvukovi i prizori s groblja Martića križa u Posušju koje je jučer na posljednji počinak ispratilo svoju mladost, Mirelu Rezo i Stjepana Jukića, koji su sa šestero kolega preminuli u novogodišnjoj noći u nezabilježenoj tragediji u mjestu Tribistovu.

Ne pamte takve ispraćaje “Zašto, Bože”, ponavljali su neutješno brojni nazočni suznih očiju, shrvani bolju.

Posušje ne pamti takav ispraćaj. Oba poput dvije najtužnije reprize.

Na tisuće vršnjaka i članova rodbine na posljednji ispraćaj došlo je jučer Mireli, inače brucošici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu gdje je studirala biologiju, te Stjepanu Jukiću koji je studirao na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Do prije nekoliko dana sanjali su kako će zakoračiti u svijet ‘odraslih’, ostvariti se u obiteljima i karijeri, a jučer su svi ronili suze za njima ne vjerujući da ih više nema. Svetu misu i pogreb predvodio je generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić.

“Bogu se svidjelo pozvati naše mlade duše, da ubere najljepše cvjetove Hercegovine i premjesti ih u svoj nebeski cvjetnjak. Odgovore zašto nikada nećemo dobiti”, rekao je don Željko. Dodao je da je cijela Hercegovina u petak uronila u tugu.

A kako će tek danas biti tužno Rakitno, malo mjesto u podnožju Čvrsnice ispod Parka prirode Blidinje? Otuda je čak šestero mladih zauvijek zaspalo u vikendici u mjestu Tribistovo, najvjerojatnije omamljeno plinom iz agregata koji je proizvodio električnu energiju. Svi 20-godišnjaci: Ivan Miličević, Stipo Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković. Pogreb i misu će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

Prije toga u tom će se mjestu održati središnja komemoracija za preminule. Mladić koji je te kobne večeri bio s njima sve do ranih sati u prvome danu godine, ali je ipak odlučio otići ranije, i danas je bio u šoku. Njegov otac, s kojim smo razgovarali, zamolio nas je da ga ‘poštedimo’ pitanja. Tek je uspio progovoriti: “Bog i planina su ga spasili”.

Naime, taj je mladić nešto ranije napustio vikendicu u kojoj su njegovi prijatelji ostali na proslavi Nove godine. Morao je raditi na stazi i pripremiti snijeg za skijaše na Blidinju. Još jedan kolega iz kobne vikendice toga je jutra također trebao otići s njim, ali je on u zadnji čas ipak odlučio da će prespavati.

Brojni ljudi emotivno su se od njih opraštali, a jedno od pisama koja su izazvala najviše reakcija bilo je ono razrednice Zorane Bešlić. “Što napisati drhtavih ruku, kako srce skupiti u dlanove kad puca u milijun komadića? Kako izreći riječi utjehe kad ti je grlo stegnuto, a ježiš se od same pomisli na to što se dogodilo? Osam mladih života otišlo je u nepovrat. Petero od njih bila sam razrednica. Tko bi rekao kad smo radili Jesenjina da ću upravo vama reći:”Doviđenja, dragi, doviđenja”, napisala je uz ostalo Zorana.

Sve upućuje na nesreću

Sućut obitelji izrazio je i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. “Sve je nas franjevce diljem Hercegovine bolno pogodila ova vijest i nanijela neizmjernu bol. Stojimo s upaljenom svijećom uz vas i molimo vječnoga Boga da vama i obiteljima stradalih umnoži snage da sve ovo izdržite”, poručio je fra Miljenko.

Vlasti još uvijek rade na rasvjetljavanju ovoga nesretnog događaja. Poznato je da je, uz mladića koji je otišao raditi, kobnu vikendicu oko 04.00 sati na Tribistovu napustila skupina mladića i djevojaka. Otišli su i odlaze na spavanje u susjednoj vikendici. Nešto iza toga prestala je telefonska komunikacija stradalih s rodbinom i prijateljima. Roditelji su prvoga dana Nove godine bezuspješno pokušavali u jutarnjim satima stupiti u kontakt s djecom. Nakon toga je jedan od susjeda nasilno otvorio prozor i ugledao stravičan prizor.

Ravnatelj policije Županije zapadnohercegovačke Milan Galić izjavio je da sve upućuje na nesretan slučaj. “Vikendica nije unajmljena nego posuđena. Oni su sa sobom prema informacijama kojima mi raspolažemo donijeli taj agregat. Tu se najvjerojatnije radilo o nesretnom spletu okolnosti”, rekao je Galić. Pojasnio je da je u pomoćnoj prostoriji u kojoj se nalazio agregat bio odškrinut prozor pa je dim ulazio kroz njega u dio vikendice u kojoj su se nalazi mladi. Očekuje se i okončanje toksikoloških nalaza koji će sa sigurnošću potvrditi je li agregat uzrok njihova gušenja, piše Večernji list.