Home Politika Ustavna kriza počela je samim imenovanjem Vlade Tuzlanske županije bez i jednog...

Ustavna kriza počela je samim imenovanjem Vlade Tuzlanske županije bez i jednog Hrvata

SHARE

Ustavna kriza funkcioniranja vlasti i poigravanje s temeljnim odrednicama poštivanja konstitutivnosti naroda u Tuzlanskoj županiji započela je samim imenovanjem Vlade u srpnju 2019. godine smatraju u Županijskom odboru HDZ BiH Soli, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Odmah po imenovanju tadašnjeg saziva Vlade Tuzlanske županije upozoravali smo na grubo kršenje Ustava i zakona o Vladi. Nakon svjesnog i vrlo smišljenog gaženja temeljnih odrednica poštivanja konstitutivnosti naroda kao i najviših akata kao što je Ustav bilo je očekivati krizu kojoj danas svjedočimo. Tada su predsjednik Skupštine Žarko Vujović i dopredsjednik Boris Krešić iako se radilo o očiglednoj povredi vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda napravili pravnu zavrzlamu kako bi izbjegli da se to pitanje nađe pred Ustavnim sudom FBiH. Danas ti isti akteri pozivaju se na Ustav, zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i traže poštivanje procedura i predstavljaju to kao temelj demokratskog funkcioniranja. Takva dvostruka pravila i igra je dovela Tuzlanski kanton u krizu, a sve pod nekakvim plaštem poštivanja zakona i Ustava“, istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik ŽO HDZ BiH Soli.

U HDZ BiH također upozoravaju da skupštinska većina; SDA, DF, Socijaldemokrati, SBiH, SBB, iako je bila obvezna nije imenovala ministra iz reda hrvatskog naroda čime je pokazala da ne poštuje odluke najviših pravosudnih instanci države BiH.

„Kad jednom odustanete od ustavnih i zakonskih načela i ne poštujete institucije svoje domovine, a što je kod nas postala praksa onda dođete u situaciju kakva je danas u našoj županiji. Također je licemjeran odnos OHR, OSSE-a i drugih međunarodnih institucija koje bi trebali inzistirati na poštivanju Ustava i zakona, a koji su u slučaju Vlade TK sve to mirno promatrali i zažmirili na činjenicu da je od samog imenovanja Vlada bila neustavna što je potvrđeno i mišljenjem Ustavnog suda FBiH“, dodao je Nikolić.

Danas se ponovno nameće pitanje legalnosti i pravne valjanosti svih odluka koje je Vlada donosila u proteklom razdoblju.

„Pozivam sve one koji su oštećeni kroz donošenje odluka Vlade da pokrenu proces pred nadležnim sudovima jer je vrlo upitno kako organ koji je neustavan može donositi odluke i druge akte. Koliko znam već su neki pojedinci koji su u sudskim procesima koristili tu činjenicu i bit će zanimljivo kakve će sudske odluke biti po tom pitanju“, zaključio je Nikolić, prenosi HMS