Home Zanimljivosti BIH ČETVRTA NA SVIJETU PO SMRTNOSTI OD KORONE

BIH ČETVRTA NA SVIJETU PO SMRTNOSTI OD KORONE

SHARE

Po broju preminulih u odnosu na milijun stanovnika, Bosna i Hercegovina je na zastrašujućem četvrtom mjestu u svijetu.

Ovaj šokantan podatak objavljen je prvog dana 2021. godine na stranici worldometers.info, na kojoj svjetske statističke podatke iz različitih oblasti života u realnom vremenu objavljuje neovisni tim istraživača, programera i volontera.

Koliko su ti podaci pouzdani svjedoči činjenica da se na statistiku worldometers.info oslanjaju vlada Velike Britanije, američko sveučilište “John Hopkins”, kao i svjetski mediji “Financial Times”, “The New York Times”, BBC…

Prema posljednjim podacima u vezi s pandemijom koronavirusa, na listi od 218 država BiH je četvrta s 1.249 mrtvih na milijun stanovnika. Gore od nas su Slovenija, Belgija i San Marino. Slovenija bilježi 1.365 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika.

– Nažalost, statistike su takve. Prema službenim podacima dostavljenim našim zavodima, koji se akumuliraju u zajedničku bazu covid19.ba, mi smo na četvrtom mjestu. Imamo visoku smrtnost u BiH, a razloga za to ima više – kaže za “Avaz” specijalist epidemiolog Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije.

Ističe da su nedostatak ulaganja u javno zdravstvo i manjak epidemiologa na terenu među razlozima ovakvog stanja.

– U FBiH imamo 50 epidemiologa, a pogledajte koliko ih je u Hrvatskoj, koliko jedan regionalni zavod za javno zdravstvo ima epidemiologa i drugih stručnih suradnika. Drugi razlog je što nemamo sanitarnih inspektora na terenu koji bi kontrolirali mjere koje su FBiH i županije donijele. Mnogo je mjera, a nad vrlo malo njih imamo stvarnu kontrolu – kaže dr. Jurić.

Ona dodaje kako nove mjere nemaju smisla u situaciji kada se postojeće ne provode, te poziva nadležne da se pozabave njihovom provedbom, da u nedostatku inspektora angažiraju policiju, komunalne redare, jer na terenu kontrole nema.

Među razlozima visoke smrtnosti, tvrdi Jurić, je i praksa da se puno oboljelih pokušava liječiti kod kuće.

– Svakako treba, ni sada nije kasno da se neke stvari naprave, jer će nas izolirati kao rezervat. Cjepiva nemamo. Dok se drugi već počinju cijepiti, mi pojma nemamo kad ćemo dobiti svoju, koliko, što i od koga ćemo dobiti. Civilizirani svijet će od Federacije napraviti rezervat – ističe Jurić.