Home Crna kronika Čekaju se rezultati vještačenja, Posušje je još uvijek u šoku

Čekaju se rezultati vještačenja, Posušje je još uvijek u šoku

SHARE

U Posušju i Rakitnu, uostalom kao i u većem dijelu Hercegovine, i u srijedu su gotovo jedina tema razgovora bili tragično preminuli Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić te njihove obitelji koje je prvi dan 2021. godine zavio u crno. Ovakav tužan početak jedne nove godine ne pamti se.

Splet okolnosti

Iako se s velikom sigurnošću može reći kako je splet okolnosti s radom agregata izazvao gušenje mladih, policija i postupajući tužitelj nastavili su provoditi istragu čekajući završne rezultate obdukcije te drugih vještačenja koja su provedena na kući u mjestu Tribistovu, kao i tamo zatečenim predmetima.

Postupajući tužitelj Borislav Čuljak rekao je kako još uvijek čekaju te nalaze.

“Nismo još dobili rezultate s obdukcije i drugih vještačenja, koje smo zatražili. Mi smo zamolili da se te stvari rade prioritetno. No postoje procedure kako se to radi”, rekao je tužitelj Zapadnohercegovačke županije.

On je objasnio kako su u mjestu Tribistovu izuzeti i drugi dokazi koji će poslužiti u daljnjim vještačenjima. Prije svega vještačen je dimnjak, kao i agregat koji je korišten. Tužitelj Čuljak očekuje kako će zbog žurnosti postupka i ova vještačenja biti uskoro okončana kako bi zbog velikog interesa javnosti slučaj bio zaključen.

Ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije Milan Galić rekao je kako su istražna tijela okončala najveći dio posla.

“Mi smo završili glavninu poslova, obavljene su toksikološke provjere. Izuzet je agregat, provjeren dimnjak, imali smo određena saslušanja kako bi se upotpunila slika”, rekao je Galić za Večernjak.

Po njegovim riječima, po svim do sada prikupljenim dokazima najvjerojatnije se radi o spletu nesretnih okolnosti koje su dovele do smrti osmero mladih. Naime, agregat za koji se sumnja da je doveo do gušenja osmero mladih nalazio se u sporednoj prostoriji. Ta prostorija ima dvoja vrata i prozor. U trenutku kada je osmero mladih pronađeno jedna su vrata bila zatvorena, dok su druga bila samo prikučena, što otvara špekulacije da ih je vjetar zatvorio i time spriječio dotok kisika. Agregat, koji je strujom opskrbljivao kuću, na benzinski je pogon, što je rizičnije budući da se njegovi ispušni plinovi manje osjete nego što je to slučaj s dizelskim agregatom. Više mladih bio je na dočeku Nove godine u dvjema vikendicama u mjestu Tribistovu.

Dotok kisika

Oko 4 sata šestero ih je otišlo iz ovoga objekta. Jedan od vršnjaka otišao je raditi na Blidinje, dok je petero otišlo spavati u susjednu vikendicu. Cijelo to vrijeme mladi su ulazili i izlazili iz vikendice čime se ona prozračivala, no kada su kolege otišli, zaključali su objekt i to se pokazalo kobnim.

Prema neslužbenim podacima nadležnih institucija, smrt osmero mladih Posušana izazvana gušenjem nastupila je u vremenu od 4.15 do 4.30.

Oko 4.15 zabilježena je posljednja komunikacija mladih s roditeljima. Samo petnaestak minuta bilo je dovoljno da u prostoriji nestane kisika i da Mirela, Mia, Žana, Marija, Ivan, Stipe, Stjepan i Stipe zauvijek zaspu. A zaspali su zajedno, jedni pored drugih, baš kako su cijeloga života i živjeli. Svi za jednim stolom. Jedan od mladih pao je jer je sjedio na kraju klupe.

Nekoliko sati kasnije prvoga dana 2021. godine jedan od mladića otvorio je na silu objekt i tamo zatekao mrtve prijatelje. U šoku je bio tada, kao i ostali koji su zaspali u susjednoj vikendici, ali i mladić koji je otišao raditi na Blidinje. U stanju šoka prijatelji iz susjedne vikendice uspjeli su pozvati policiju i Hitnu pomoć koji su se odmah zaputili na mjesto nesreće. No nije bilo spasa. Njihova tijela pokopana su u Posušju, odnosno Rakitnu.

Zbog toga tragičnog događaja, uz BiH i Zapadnohercagovačku županiju, i hrvatska Vlada je proglasila Dan žalosti u znak solidarnosti sa stradalima.

Mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić izjavio je tom prigodom kako je Dan žalosti u RH pokazatelj “da smo dio hrvatskoga naroda i da doista nosimo brige jedni drugih”. Podijeljena bol se lakše nosi. Za nas vjernike koji se u ovim trenucima pitamo ‘zašto’, teško je pronaći odgovor, teško je sve objasniti, podnijeti”, istaknuo je mostarsko-duvanjski biskup.