Home Auto Ogroman pad prodaje automobila u Njemačkoj

Ogroman pad prodaje automobila u Njemačkoj

SHARE

Broj registriranih novih automobila u Njemačkoj u prošloj je godini pao gotovo za petinu, odražavajući teške posljedice pandemije, piše Index.hr

Svijetla točka je rast popularnosti električnih automobila.

U Njemačkoj su u 2020. registrirana oko 2.92 milijuna novih auta, što je 19 posto manje nego u 2019., pokazuje izvješće Udruženja automobilske industrije (VDA). Terenska vozila činila su petinu novih automobila, a popularnost su stekli i kamperi jer su epidemiološke mjere smanjile izbor lokacija za odmor.

“Očekujemo oporavak njemačkog tržišta osobnih automobila 2021. Međutim, vrlo visoka razina prije koronavirusa vjerojatno neće biti dosegnuta”, smatra predsjednica VDA Hildegard Müller.

Ovoliki pad ne pamti se deset godina

Posljednji je put prodaja značajnije pala još 2010., kada je vlada ugasila velik program poticaja vozačima da zamijene svoje aute novima.

Unatoč oštrom padu u cijeloj godini, u prosincu je broj registriranih novih automobila porastao za 10 posto na godišnjoj razini, uz registrirana 311.394 nova vozila, izvijestio je VDA.

Mnogi kupci kupili su aute krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost, rekao je Reinhard Zirpel, predsjednik Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK). Niža porezna stopa bila je na snazi ​​do 31. prosinca kao dio vladinih napora da potakne potrošnju tijekom pandemije.

Nijemci sve više kupuju aute koji voze na baterije

Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade koja kupcima nudi izdašne poticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u 2020., na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za cestovni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili djelomičnim električnim pogonom u Njemačkoj dosegla tržišni udio od 22 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine, vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. na cestama bude sedam do deset milijuna registriranih električnih vozila, misli predsjednik KBA Richard Damm.

Na kraju protekle godine BEV-ovi su činili 1.2 posto svih registriranih osobnih automobila u Njemačkoj, u odnosu na 0.5 posto godinu ranije, pokazuju KBA-ovi podaci.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo kemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobiva iz baterija i stoga nema motor s unutarnjim izgaranjem, gorivu ćeliju ili spremnik za gorivo.