Home Zanimljivosti Male šanse za veliki potres u BiH, a općenito najugroženiji jug Hercegovine

Male šanse za veliki potres u BiH, a općenito najugroženiji jug Hercegovine

SHARE

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, mala je vjerojatnost da će se dogoditi razoran potres razmjera onog u Petrinji, barem narednih 10-20 godina, potvrdio nam je seizmolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Brlek.

Ako ćemo pak govoriti o manjoj ili većoj ugroženosti od potresa u BiH, Brlek kaže da je najugroženija Hercegovina, odnosno njezin primorski dio.

“Tu mislim na južnu Hercegovinu gdje bi se mogli dogoditi jači potresi. Međutim, mi bilježimo manje potrese, čime se odlobađa ta seizmička energija i smanjuje vjerojatnost velikog potresa. Druga lokacija je Banja Luka, potom Tuzla. Nema zapravo dijela zemlje koji se ne može potresti”, objašnjava Brlek napominjući da su šanse za veći potres u BiH prilično male.

Kada je u pitanju Petrinja, Brlek objašnjava da je došlo do sudara dvije tektonske ploče, podvlačenju jedne ispod druge, zbog čega se i događaju veliki potresi.

Podsjetimo, u zadnjim danima 2020. jak potres pogodio je Petrinju. Smrtno je stradalo sedam ljudi, a kasnije i jedan volonter. Materijalna šteta je ogromna, a što je najgore tlo se i dalje ne smiruje, pa ljudi ne spavaju mirno u svojim kućama.