Home Vijesti Hercegovački novinari istražili što je s prelaskom granice i ulaskom u Hrvatsku:...

Hercegovački novinari istražili što je s prelaskom granice i ulaskom u Hrvatsku: Pročitajte objašnjenje MUP-a RH

SHARE

Budući kako su se u pojedinim medijima pojavile neprovjerene informacije kako su mjere na granicama pri ulasku u Republiku Hrvatsku, koje su na snazi do 15. siječnja, već produžene do 31. siječnja, novinari Vriska provjerili su situaciju te poslali upit Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

MUP RH pitali su slijedeće:

Dana 15. siječnja prestaju vrijediti mjere na granicama RH. Hoće li se mjere produžiti, konkretno za državljane RH koji žive izvan RH (u BiH ili nekoj drugoj zemlji) te za državljane BiH? Ili pak od 15. siječnja neće biti potreban PCR test za prelazak granice, odnosno potvrda o preboljenju Covida 19 u protekla tri mjeseca?

Iz Kabineta ministra Božinovića, odnosno Službe za odnose s javnošću, za Vrisak.info odgovorili su slijedeće:

“Sve odluke i mjere donosi Stožer civilne zaštite RH sukladno razvoju epidemiološke situacije kako u Republici Hrvatskoj, tako i u susjednim državama, a na preporuku i temeljem mišljenja epidemiološke struke, sukladno čemu produžetak odnosno trajanje Odluke nije moguće predvidjeti.”

No, sudeći prema zadnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH, mjere na granicama ostati će na snazi i nakon 15. siječnja.

Naime, ministar Božinović istaknuo je kako se ne vidi poboljšanje situacije s koronavirusom u zemljama u EU te da se širi zarazniji soj koronavirusa.

“Odluka koju ćemo donijeti 15. siječnja bazirat će se na stanju u našem okruženju, koje nije dobro. U ovom trenutku ne razmatramo nikakvo olakšavanje trenutno važećih graničnih procedura”, rekao je Božinović.

Podsjetimo, za ulazak u Republiku Hrvatsku potreban je negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Oni koji su preboljeli covid-19 unazad tri mjeseca ne trebaju predočiti negativan PCR nalaz prilikom prelaska granice, nego mogu pokazati pozitivan nalaz PCR testiranja ili liječničku potvrdu o preboljenju.

Izvor: Vrisak.info