Home Vijesti Liječnica se cijepila i završila na Rebru: Imala je reakciju, kasnije i...

Liječnica se cijepila i završila na Rebru: Imala je reakciju, kasnije i neurološke probleme

SHARE

Mlada liječnica iz Bjelovara imala je alergijsku reakciju na ubod, a onda je, nakon dobila neurološke smetnje. Na liječenju je u KBC-u Zagreb

-Potvrđujem navod iz vašeg upita da je kod jedne naše zaposlenice nakon primljene doze cjepiva došlo do određene reakcije. Obradi i liječenju se pristupilo simptomatski te je zaposlenica upućena na daljnju obradu u KBC Zagreb kako bi se dodatnim pretragama utvrdio razlog reakcije. Postupak ispitivanja i obrade još nije u potpunosti okončan niti je postavljena konačna dijagnoza te bi bilo vrlo neozbiljno donositi preuranjene i ishitrene zaključke i mišljenja. Tim više što se zaposlenica ne nalazi na obradi u našoj ustanovi te ne raspolažemo relevantnim podacima, odgovorio je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar prim. dr. med. Ali Alloucha na upit 24sata.

Prema neslužbenim informacijama, kako su i pitali ravnateljstvo bolnice u kojoj liječnica radi, imala je određene smetnje nakon primljenog cjepiva te je završila na pretragama na Rebru.

Navodno je došlo do alergijske reakcije na ubod pa onda kasnije i nekih neuroloških smetnji, zbog čega su bjelovarsku bolnicu pitali je li do problema došlo zbog cjepiva ili možda terapije na alergijsku reakciju na cjepivo.

Neslužbeno od pouzdanih izvora doznajemo da je liječnica nakon cijepljenja dobila crvenilo na mjestu uboda, zbog čega je primila kortikosteroide, a onda od njih zapravo imala neke smetnje. Sad je sve u redu, osjeća se dobro.

-Kortikosteroidi mogu imati brojne nuspojave. Liječnica je zapravo, koliko zasad znamo, imala komplikaciju zbog svoje ranije bolesti, napada migrene, a ne zbog cjepiva. Kako su se njene kolege u Bjelovaru uplašile, dovezena je na Rebro – kaže nam pouzdani izvor uz uvjet anonimnosti.

Pretrage su pokazale da je sve u redu. To se dogodilo prije nekoliko dana, kaže. Infektologinja i članica Stožera dr. Alemka Markotić nam je kratko kazala kako ni ona nije čula ništa više, osim da je liječnica na pretragama na Rebru.

-Dok se slučaj istražuje, bilo bi neozbiljno iskakati s bilo kakvom informacijom. Čeka se analiza. Ministarstvo će dati sve relevantne podatke kad se istraživanje završi, kazala je dr. Markotić, napominjući da o slučaju ne zna ništa više, jer liječnica nije boravila na njenoj klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji vodi podatke o nuspojavama na cjepiva, odgovoreno nam je kako će odgovoriti kolege iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Kako stoji u njihovom odgovoru, pristiglom jučer popodne, pacijentica je 40 minuta nakon cijepljenja razvila neposrednu reakciju preosjetljivosti u obliku crvenila na koži, slijedom čega je primila antialergijsku terapiju te je sljedeći dan razvila neurološke simptome.