Home Vijesti Podignuta optužnica protiv mladića (21) iz Bihaća, borio se s pripadnicima Al...

Podignuta optužnica protiv mladića (21) iz Bihaća, borio se s pripadnicima Al Nusra Fronta

SHARE

Tužitelj Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, izručen Bosni i Hercegovini 22. listopada 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

 

Optuženi Jahja Vuković (1999.) zv. Abdulaziz, tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front” koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Tereti se da je 16. lipnja 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao zrakoplovom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front” (“Al Nusra Front”) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji s istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra front”.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. “ISIL”-a nakon čega se skrivao na području R Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo – organiziranje terorističke skupine.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka s mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH