Home Zanimljivosti Njemački znanstvenici mjerili širenje covida u koncertnoj dvorani: Rizik je zanemariv

Njemački znanstvenici mjerili širenje covida u koncertnoj dvorani: Rizik je zanemariv

SHARE

Drugo istraživanje u Njemačkoj o kretanju čestica u zraku u zatvorenom okruženju pokazalo je da postoji zanemariv rizik od zaraze u dobro provjetrenim koncertnim prostorima.

Znanstvena studija, koja se provela u koncertnoj dvorani Konzerthaus s 1500 sjedećih mjesta u Dortmundu, trajala je tri dana u studenom ove godine u organizaciji Instituta Fraunhofer Heinrich Hertz te kompanije zadužene za mjerenje čestica Parte Q. Podržala ju je i njemačka Federalna agencija za okoliš, prenosi magazin IQ.

Već drugo ovakvo istraživanje

Studija slijedi istraživanje iz kolovoza pod nazivom Restart-19 koje je provela Sveučilišna bolnica Halle, čiji su rezultati objavljeni u listopadu, a koja je zaključila da, uz odgovarajuću ventilaciju, događaji uživo u takvim prostorijama predstavljaju “nizak do vrlo nizak” rizik od prijenosa zaraze s osobe na osobu.

Za razliku od Restart-19 studije, u kojoj su sudjelovali volonteri, dortmundska studija koristila je visokotehnološku lutku, nazvanu Oleg, za simulaciju ljudskog disanja u Konzerthausu.

Tijekom studije, 2., 3. i 20. studenoga, tim znanstvenika mjerio je prijenos aerosola kroz koncertnu dvoranu, uključujući gledalište i predsoblje. Njihov je zaključak da se pod određenim uvjetima, a to su da mjesto ima dovoljnu opskrbu svježeg zraka i da svi prisutni nose maske, rizik da netko zarazi zdrave posjetitelje koncerta koronom “putem aerosolnog prijenosa može biti gotovo isključen”, navodi se u priopćenju Konzerthausa.

“Koncertne dvorane i kazališta nisu mjesta zaraze”, kaže dr. Raphael von Hoensbroech, direktor Konzerthausa u Dortmundu.

“Proteklih mjeseci pokazali su da politika treba znanstveno čvrsta osnova za donošenje odluka. Svojom studijom želimo osigurati da koncertne dvorane i kazališta mogu ponovno prihvatiti dovoljno publike kad se ponovno otvore.”

Što je studija pokazala?

Ključna otkrića u studiji su sljedeća, navodi tim znanstvenika: Tekst se nastavlja ispod oglasa

  • Uz maske i dovoljan dotok svježeg zraka kroz postojeći Konzerthausov sustav klimatizacije – takozvani RLT (Raumlufttechnik) ili sustav ventilacije u sobi – praktički nije bilo utjecaja ispitnih aerosola na sve obližnje površine
  • Veličina prostorije sama po sebi već osigurava jako razrjeđivanje onečišćenih aerosola, a klima uređaj učinkovito uklanja sve aerosole, nikad im ne dopuštajući da se akumuliraju (aerosoli bez ventilacije prostora ostaju lebdjeti u zraku i s vremenom postaju sve gušći)
  • Puna koncertna dvorana ne ometa prolaz zraka prema gore, već mu dopušta prolaz dodatnim toplinskim efektima
  • Potrebno je nositi maske u hodnicima, mjestima za odmor i predvorjima, jer tamošnja ventilacija (u slučaju Konzerthausa u Dortmundu) djeluje drugačije od same koncertne dvorane i ne može se isključiti bliski kontakt
  • Konzerthaus ne može pokrenuti superširiteljski događaj sa svojim postojećim ventilacijskim sustavom, koji u potpunosti zamjenjuje zrak unutar prostora vanjskim zrakom svakih 20 minuta
  • Mjerenje CO2 tijekom događaja može pomoći u boljoj procjeni širenja čestica u zraku u dvorani

Iako bi u teoriji Konzerthaus trebao moći raditi punim kapacitetom bez rizika, u praksi (uzimajući u obzir poteškoće socijalnog distanciranja u hodnicima, barovima itd.) znanstvenici preporučuju takozvani sustav šahovskih ploča, sa zauzetim svakim drugim sjedećim mjestom. U svakom slučaju kada osoba koja ne može nositi masku, sjedalo izravno ispred nje mora ostati slobodno.

Iako studija pruža samo konkretne rezultate za prijenos u Konzerthaus Dortmundu, Institut Fraunhofer Heinrich Hertz u mogućnosti je primijeniti rezultate na druge slične koncertne dvorane i mjesta, navodi se. Čak i za one koji ne udovoljavaju zahtjevima, dodatne studije mogu se provesti uz “relativno malo truda”, kaže voditelj studije Wolfgang Schade.

“Izvanredna studija s mnoštvo vrijednih informacija”

Heinz-Jörn Moriske, direktor Federalne agencije za okoliš, opisao je dortmundski eksperiment kao “izvanrednu studiju s mnoštvom vrijednih informacija”, dodajući:

“To je upravo ono što nam treba u smislu informacija. S raspodjelom gostiju u tzv. sustavu šahovskih ploča i ventilacijskim sustavom od 100%, rizik od zaraze vrlo je nizak”.

Stručnjak za higijenu Martin Exner složio se s Moriskeom.

“Ova studija pruža važan temelj za procjenu rizika od prijenosa korone na koncertima s publikom”, ustvrdio je.