Home Društvo Cijene usluga u Dječjem vrtiću Ljubuški smanjene za 50 posto

Cijene usluga u Dječjem vrtiću Ljubuški smanjene za 50 posto

SHARE

U ovo krizno vrijeme kada potrošačka košarica nesmiljeno raste i mnogi teško vežu kraj s krajem, svaka pogodnost i olakšica koja utječe na obiteljski proračun iznimno je važna.

Izmjene odluke na Vijeću

Proteklih mjeseci vlasti su donosile mjere kojima se nastojalo pomoći da se financijske teškoće koliko-toliko premoste. Za pozdraviti je primjer u Ljubuškom, gdje će se roditeljima koji šalju djecu u vrtić troškovi i upola smanjiti. Naime, gradska vlast odlučila je prepoloviti dosadašnje cijene usluga u Dječjem vrtiću i odluka o izmjenama dosad važeće odluke o formiranju cijena usluga danas se našla pred vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća Ljubuškog.

Prema toj odluci, za dijete u cjelodnevnom boravku u vrtiću, umjesto dosadašnjih 180 KM, plaćat će se 90 KM, a za poludnevni boravak, umjesto 160 KM, sada 80 KM. Za dijete koje je cjelodnevno u jaslicama dosad se plaćalo 200 KM, odsad će 100 KM, dok će se za dijete koje je poludnevno u jaslicama, umjesto dosadašnjih 180 KM, sada izdvajati 90 KM.

Što se tiče cijena za uslugu, dnevna briga o djeci, odnosno učilicu, za cjelodnevni boravak, umjesto dosadašnjih 160 KM, sada će se plaćati 120 KM, a za poludnevni, umjesto 140 KM, sada 100 KM. Izmjenom je predviđena besplatna usluga za treće, najstarije dijete, dok se za prvo i drugo dijete plaća puna cijena, a besplatni boravak za treće dijete ne odnosi se na učilicu. – Ova odluka, kojom se cijene usluga Dječjeg vrtića smanjuju za 50 posto, donosi se radi financijskog rasterećenja roditelja, a osobito zbog svih objektivnih okolnosti s kojima se trenutačno susreću mlade obitelji. Usmjerena je na olakšavanje roditeljima male djece, prvenstveno u financijskom smislu.

Demografska mjera

Ima karakter demografske mjere s krajnjim ciljem omogućavanja i olakšavanja mladim obiteljima život u njihovoj zemlji – navodi se u obrazloženju odluke. Nove cijene primjenjivat će se od 1. veljače. Da bi se odluka mogla provesti, osigurana su financijska sredstva iz proračuna Grada Ljubuškog za 2021., u vidu subvencije za Dječji vrtić Ljubuški, koja je, s lanjskih 215.000 KM, povaćana na 255.000 KM. Mislilo se i na četiri privatna vrtića kako bi i oni mogli smanjiti cijene. Za njih je u proračunu planirano 80.000 KM, svakom po 20.000 KM.