Home Crna kronika SAMO U NAS: Policajci lažirali očevid i alkotest da bi sakrili krivicu...

SAMO U NAS: Policajci lažirali očevid i alkotest da bi sakrili krivicu kolegičine kćeri

SHARE

Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije nakon četiri godine istrage podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika Policijske postaje Maglaj, jer su lažirali očevid i alokotest nakon prometne nesreće da bi sakrili krivicu kćeri svoje radne kolegice koja je izazvala nesreću, saznaje „Avaz“.

Naime, kako je potvrđeno iz Tužiteljstva ZDŽ radi se o Nihadu Mehmedoviću, koji je policajac od 1994. godine u činu inspektora i tada se nalazio na funkciji zamjenika zapovjednika PP Maglaj, Daniela Brkića, u činu starijeg policajca, Adisa Šahbaza, policajca, Erne Ridžal te Hasana Meškića i Minele Stanek. Općinski sud u Zavidovićima je potvrdio ovu optužnicu, te se očekuje početak glavnog pretresa.

Prošla kroz zabranu

Kako je navedeno u opisu krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, radi se o grubom kršenju Zakona o policijskim službenicima, kao i Krivičnog zakona FBiH.

Prema navodima optužnice 1. svibnja 2017. godine, na području općine Maglaj u krugu benzinske crpke „Energopetrol“ koja se nalazi u ulici Srebreničkih žrtava dojavljeno je da je došlo do sudara.

Prema prijavi sudarili su se Audi i Ford.

Iz teksta optužnice slijedi da je najprije na lice mjesta došao Mehmedović sa službenim vozilom Škoda, a potom su se pojavili Brkić i Šahbaz koji su bili u policijskom „Nissanu“.

Nakon toga su kako piše u optužnici započeli s očevidom kojim je rukovodio Mehmedović.

On je fotografirao mjesto nesreće službenim fotoaparatom. Po dolasku su policajci vidjeli da je jedan od sudinika nesreće Minela Stanek, kći njihove kolegice A. S. koja je upravljala Fordom, dok se na mjestu suvozača u trenutku nesreće nalazio Hasan Meškić.

Također su kako je navedeno bili svjesni da je Stanek odgovorna za prometnu nesreću jer je kriva i za prolazak kroz zabranu ulaska na prostor benzinske crpke, odnosno na izlaz s crpke prije izazivanje sudara, jer je tu postavljen znak obaveznog smjera. Na istom mjestu postavljena je i horizontalna prometna signalizacija obaveznog smjera, kao i vertikalna signalizacija zabrane skretanja u lijevo te puna linija.

Nije imala vozačku

Stanek kod sebe nije imala vozačku dozvolu niti uvjerenje o položenom vozačkom ispitu s obzirom da je tek 29. travnja 2017., odnosno dva dana ranije položila vozački.

Da bi izbjegli njenu odgovornost za prekršaje prolaska kroz zabranu, te izazivanje prometne nesreće i neposjedovanje dokumenata oni su se dogovorili da krivitore zapisnik o izvršenom očevidu prometne nesreće (broj 08-04/11-2-875/17).
Optuženi su to uradili tako što su naveli da je Fordom u trenutku nesreće upravljao Meškić, iako su znali da to nije točno.

Potom su Brkić, Šahbaz, Meškić i Ridžal napravili i potpisali lažni zapisnik. Također su svjesno u zapisnik o uviđaju unijeli i neistinit podatak da optužena Stanek nije imala alkohola u krvi. Sve su to upisali u službenu knjigu evidencija prometnih nesreća pod brojem 49.

Meškiću su izdali prekršajni nalog pod brojem 1061365585 zbog izazivanja nereće i prolaska kroz zabranu, iako je on u vozilu bio samo suvozač.

On je znajući da čini krivično djelo prihvatio odgovornost i „priznao krivicu“ te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 50 KM i jedan kazneni bod.
Šahbaz je napravio zapisnik o ispitivanju prisutnosti alkohola, opojnih droga ili lijekova u organizmu pod brojem 004907 na ime Ridžal Erna.

Čak naplatila i štetu

Tu je navedeno da je Ridžal u 19 sati na benzinskoj crpki testirana uređajem „AlcoQuant“ koji je pokazao da nije imala alkohola u krvi. U optužnici se navodi da Ridžal nikada nije testirana. Brkić je u svojstvu svjedoka potpisao zapisnik iako je znao da je neistinita.

Nakon što je ovaj događaj prošao protokol u PS Maglaj Ridžal je lažni zapisnik upotrijebila u cilju naplate štete od nesreće. Naime, ona je sa „Sarajevo osiguranjem dd Sarajevo“ u junu 2017. potpisala Sporazum o izvansudskoj nagodbi po kojem joj je isplaćeno 930 KM.