Home Vijesti Iz BiH u Njemačku samo s negativnim PCR testom

Iz BiH u Njemačku samo s negativnim PCR testom

SHARE

Njemačka Vlada proglasila je 25 zemalja Covid područjima s visokom incidencijom, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Ovom odlukom državljanima BiH nije dozvoljen ulazak u Njemačku bez negativnog PCR testa na koronavirus.

Pored negativnog PCR testa, Njemačka nalaže i obaveznu 10-dnevnu karantenu za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se našle na listi rizičnih područja. Ovo se odnosi na sve putnike, bez obzira na njihovo državljanstvo, koji su deset dana prije ulaska u Njemačku boravili na područjima visoke incidencije.

Kada je riječ o negativnom PCR testu, on ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku, a dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku. Pri tome se dokaz o rezultatu testa mora čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku.

Nova pravila u Njemačkoj na snazi su od nedjelje, 24. siječnja, a svima koji ne budu imali negativan PCR test će biti zabranjen ulazak u ovu zemlju. Zahtijeva se i digitalna registracija prije ulaska u Njemačku, a to možete izvršiti putem ovog linka. Na službenoj stranici Instituta Robert Koch objavljena je ova lista zemalja: Egipat, Albanija, Andora, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Island, Iran, Izrael, Kolumbija, Kosovo, Latvija, Libanon, Litva, Meksiko, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Palestina, Panama, Portugal, Srbija, Slovenija, Španjolska, Čečenija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeni Arapski Emirati.