Home Vijesti Andrea Jurić: Privatni sektor iz zapadne Hercegovine planira kupiti rusko cjepivo

Andrea Jurić: Privatni sektor iz zapadne Hercegovine planira kupiti rusko cjepivo

SHARE

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić nam je potvrdila da veledrogerija u ovoj županiji planira kupiti rusko cjepivo “Sputnjik V” protiv koronavirusa.

U izjavi za portal Klix.ba je potcrtala da cjepivo ne nabavlja ZHŽ, već ih nabavlja veledrogerija koja se nalazi u ovoj županiji, odnosno privatni sektor. Poručila je da je u Federaciji Bosne i Hercegovine već trebalo početi cijepljenje.

“Županija kao takva, odnosno Zavod za javno zdravstvo ne sudjeluje u nabavci. Mi sudjelujemo u procesu imunizacije koja je do sada trebala zaživjeti na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Mi sudjelujemo samo tako što istražujemo tržište, odnosno registriramo broj zainteresiranih ljudi, tako da bi veledrogerija prema našim spiskovima zainteresiranih napravila prvu porudžbinu”, objasnila je Jurić koja je epidemiologinja.

Pitali smo je da li će moći kupiti cjepivo s obzirom na to da Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine još nije odobrila korištenje ove, kao ni drugih cjepiva protiv koronavirusa.

“Prema meni dostupnim informacijama, a informacije sam dobila od veledrogerija, u tijeku je proces izrade dozvola. Iz veledrogerija su obećali da ne bismo trebali čekati”, kazala je.

Prema riječima Jurić, građanima je dato na znanje da se javljaju higijensko-epidemiološkim službama u domovima zdravlja za cijepljenje.

“Za sve one koji dolaze izvan našeg kantona, narudžbe prima Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Grudama svaki dan od 8 do 16 sati. Svi kontakt brojevi su dostupni na službenim web stranicma”, ukazala je.

Očekuje da bi prve doze “Sputnika V” u ZHŽ mogle doći vrlo skoro i da su dobili garanciju da neće dugo čekati na njih. Najavila je da će se u narednih od sedam do deset dana pripremiti za prvi kontingent cjepiva.

Jurić smatra da je najveća prepreka upravo čekanje na odobrenje vakcine od državne Agencije za lijekove.